Ryanin budjetti: republikaanien pelinavaus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Paul Ryan, republikaanien vp-ehdokas marraskuun vaaleissa ja puolueen taloushaukka-siiven sankari, julkisti uuden ehdotuksensa Yhdysvaltain budjetiksi. Budjetin saumat läpimenoon ovat nolla, ja sen kohtalo sekä käsittely kiteyttävät koko amerikkalaisen sisäpolitiikan keskeiset kysymykset.

Ryan nousi kansalliseen huomioon ja Romneyn vp-ehdokkaaksi budjettiehdotuksiensa avulla. Wisconsinin nuori kongressiedustaja julkisti ensimmäisen ehdotuksensa vuonna 2008, ja on sen jälkeen joka vuosi tarjonnut oman budjettiehdotuksensa kansakunnalle. Konservatiiviset republikaanit ovat lyöneet rumpua Ryanin budjettien puolesta, mutta demokraateille ehdotukset ovat olleet kuolleina syntyneitä.

Ryanin budjetit painottavat rajuja leikkauksia valtion sosiaalisiin menoihin. Ryan muuttaisi eläkeläisille suunnatun terveydenhoito-järjestelmä medicaren sekoitukseksi valtiollista ja yksityistä ohjelmaa. Budjettiehdotukset myös leikkaisivat valtion asunto-ohjelmaa, köyhille suunnattua ruoka-apua, infrastruktuuria, koulutukselle suunnattua rahoitusta sekä muuta valtion harkinnanvaraista kulutusta.

Tämän vuoden budjettiehdotus vaatii myös presidentin terveydenhoidon uudistuksen kumoamista sekä mittavia veroleikkauksia. Ryan haluaa uuden, yksinkertaistetun verokoodiston, jossa kansalaisia verotettaisiin, tuloista riippuen, joko 10 tai 25 prosenttia, mutta ilman mittavia verovähennyksiä sekä muita porsaanreikiä. Ehdotus pitäisi puolustusmenot suurinpiirtein entisellään.

Kannattajat sanovat, että Ryanin ehdotukset hidastaisivat valtion velkaantumista sekä, pitkällä tähtäimellä, toisivat budjetin tasapainoon sekä stimuloisivat taloutta veroleikkauksin. Vastustajille ehdotukset ovat viime vuosikymmenien tarjonnan talouspolitiikan huuhaata, jotka eivät tasapainottaisi budjettia, kasvattaisivat kuilua rikkaiden ja köyhien välillä, sekä jopa vaarantaisivat amerikkalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden sekä kilpailukyvyn.

Presidentti Obama perusti vaalikampanjansa kivijalan lupaukseen, että hän ei suostu ”tasapainottamaan budjettia köyhimpien amerikkalaisten selkänahalla.” Demokraatit sanovat, että Ryanin budjetti tarjoaa vyön kiristystä köyhille sekä keskiluokalle, mutta verohelpotuksia rikkaimmille amerikkalaisille. Heidän mukaansa verokoodin yksinkertaistaminen tarkoittaa käytännössä vähävaraisempia hyödyntävien verovähennysten eliminointia.

Jotkut demokraatit ja liberaalit kommentaattorit ovat liki loukkaantuneita Ryanin budjettiehdotuksista. Marraskuun presidentinvaaleissa republikaanit kampanjoivat Ryanin mallin varaan rakennetun talousohjelman puolesta. Demokraatit syyttävät republikaaneja todellisuuden kieltämisestä sekä jääräpäisyydestä. Heidän mukaansa äänestäjät hylkäsivät Ryanin ja republikaanien linjan marraskuussa, ja republikaanien pitäisi muuttaa asennettaan. Vaalituloksien pitäisi merkitä jotain, demokraatit painottavat.

Demokraatit ylireagoivat. Ryanin ehdotus on republikaanien neuvotteluavaus. Jokainen amerikkalainen lakimies tietää, että ensimmäisellä neuvottelukierroksella kannattaa pyytää kuuta taivaalta. Republikaanit ainoastaan pyrkivät määrittelemään kompromissin ja keskitien heille suotuisella tavalla.

Toisaalta, Ryanin ehdotus myös pitää republikaanien oikean laidan tyytyväisenä. He saavat nyt paistatella tyytyväisyydessä, sillä ainakin osa puolueen johdosta vaikuttaa jakavan heidän ajatusmaailmansa. Kunniallisen tappion ja puolueen sisäisen rauhan siemenet on hetkeksi aikaa kylvetty.

Soundtrack: The Who, The Punk and the Godfather.