Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Rudy Giulianin paljastus: paha lipsahdus vai yritys hallita paisuvaa kriisiä?

Blogit Americana 4.5.2018 08:42
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Stormy Danielsin saaga muuttuu kummallisemmaksi paljastus paljastukselta.

Keskiviikkona 2.5. Donald Trumpin tuore asianajaja, New York Cityn entinen pormestari Rudy Giuliani, paljasti Fox Newsin haastattelussa, että Trump korvasi asianajajalleen Danielsin vaitiolorahan.

Giulianin lausunto heitti Trumpin pitkään toistaman tarinan roskakoriin. Kyseessä ei ollut uskollisen asianajajan hyvää hyvyyttään omista rahoistaan maksama suoritus, vaan selvästikin Trumpin kanssa sovittu ja Trumpin rahoilla tehty yritys pitää pornotähti hiljaisena.

Ensin Giuliani väitti, ettei maksulla ollut mitään tekemistä vaalikampanjan kanssa, vaan Trump halusi suojella perhettään nolostuttavalta julkisuudelta. Mutta pian Giuliani myönsi maksun liittyneen vaalikampanjaan.

Tämä rikkoo mahdollisesti vaalilakia. Robert Muellerin tutkijaryhmä sai taas tukun uusia kiviä käännettäväksi.

 

Miksi Giuliani paljasti maksun? Vedolle on kaksi mahdollista selitystä.

Ensimmäinen selitys on, että Giuliani yksinkertaisesti puhui ohi suunsa. Hänellä on taipumus innostua omista sanoistaan. Giuliani mahdollisesti vain lipsautti jotain jota ei olisi missään nimessä saanut lipsauttaa.

Toinen mahdollisuus on, että ratsia Trumpin asianajaja Michael Cohenin toimistoon paljasti niin arkaluonteista materiaalia, että Trumpin tiimi haluaa päästä kontrolloimaan tarinaa. He haluavat itse kertoa sen mikä myöhemmin tulisi julki joka tapauksessa.

Jos ensimmäinen vaihtoehto osoittautuu oikeaksi, se osoittaa jälleen, miten huonoa Trumpin henkilöstöosaaminen on. Hän palkkaa toistuvasti ennemmin vanhoja kavereitaan kuin kivenkovia ammattilaisia.

Jos toinen vaihtoehto on totta, kehoitan varaamaan paljon popcornia. Draama on vasta alkusuoralla.

 

Soundtrack: Pink Floyd, See Emily Play.