Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ronald Reagan, 100 v.

Blogit Americana 5.2.2011 19:19
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Huomenna tulee kuluneeksi sata vuotta Ronald Reaganin syntymästä. Odotamme hänen julistamistaan republikaanien pyhimykseksi sekä uusia kertomuksia siitä, miten hän omin käsin repi Berliinin muurin riekaleiksi, pelasti Amerikan nälkäkuolemalta, sekä käveli vetten päällä.

Amerikkalaisen oikeiston Reagan-kultti on kriittisessä tarkastelussa melko hämmentävä ilmiö. Tämän päivän republikaanisessa puolueessa Reaganin kritisointi on verrattavissa pyhäinhäväistykseen. Silti, heidän kuvittelemansa Reagan poikkeaa vahvasti oikeasta Reaganista, joka nosti veroja, neuvotteli vihollisten kanssa, harjoitti vahvan alijäämäistä budjettipolitiikkaa, sekä ajoi Yhdysvallat syvään velkaan. Oikea Reagan olisi tänä päivänä ajettu kerettiläisenä ulos republikaanisesta puolueesta.

Republikaanit uskovat, että Reagan purki talouden säännöstelyn sekä palautti kapitalismin kunniaan. Itse asiassa säännöstelyn purku alkoi jo Jimmy Carterin presidenttiyden aikana. Carter myös nimitti ensimmäisen monetaristin, Paul Volckerin, Federal Reserven johtoon.

Reagan kasvatti Yhdysvaltain velkaa biljoonilla dollareilla. Kun avustajat kysyivät Reaganilta kumman hän haluaa: veroleikkaukset vai massiiviset lisät puolustusvoimien budjettiin, Reagan ilmoitti haluavansa molemmat. Avustajille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin ottaa velkaa.

Reagan leikkasi presidenttiydensä alussa veroja rajusti, totta, mutta kasvatti niitä tasaisesti kautta presidenttiydensä toisen puoliskon, siirtäen verovastuuta tuloveroista välillisiin veroihin.

Nykyinen republikaaninen kulttuuri uskoo, että kaikki neuvottelu vastustajien kanssa on heikkoutta ja aseriisunta liki maanpetturuutta. Reagan tapasi Gorbatsovin ja jopa puhui visioistaan maailmasta ilman ydinaseita.

Oikea Reagan oli huomattavasti parempi presidentti kuin vasemmisto kuvittelee. Puutteistaan huolimatta hän operoi todellisuudessa, uskoi yksilöön ja yksilönvapauteen, ja oli oikeassa kommunismin suhteen.

Oikea Reagan oli myös huomattavasti maltillisempi kuin nykyisten republikaanien vääristyneet fantasiat antavat uskoa. Mitä varsinkin sisäpolitiikkaan tulee, Reagan mahtuisi paremmin tämän päivän demokraattiseen puolueeseen.

Soundtrack: The First Edition, Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In).