Romneyn vp-valinta: Paul Ryan

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uutisen virallinen julkistaminen on vielä minuuttien päässä, mutta Mitt Romneyn kampanjasta vuotaneiden tietojen mukaan Paul Ryan, kongressiedustaja Wisconsinista, on Romneyn varapresidenttiehdokas.

Ryan on republikaanien teekutsu-siiven suosikki: nuori (42 v.), karismaattinen, taitava väittelijä ja hyvällä matematiikkapäällä siunattu konservatiivinen idealisti. Talousasioissa Ryan edustaa republikaanisen puolueen oikeaa laitaa, ja hän nousi kansalliseen valokeilaan radikaalin budjettiehdotuksensa myötä. Ryanin budjettiehdotus olisi leikannut hyvätuloisten verotusta sekä mm. julkista terveydenhuoltoa huomattavasti, etsien tietä tasapainoiseen budjettiin tarjonnan talouspolitiikan kautta.

Kannattajien mukaan Ryanin budjettiehdotus tasapainottaisi valtiontalouden sekä leikkaisi amerikkalaisten riippuvuutta valtiosta. Vastustajien mukaan Ryanin talouspolitiikka tuhoaisi terveydenhoitosektorin sekä kiihdyttäisi entisestään Yhdysvaltain jakautumista ultrarikkaisiin sekä köyhtyvään keski- ja työväenluokkaan.

Presidentinvaaleissa kaikki on puhdasta strategiaa. Mitä Romneyn kampanja haluaa saavuttaa valinnallaan?

Romneyn gallup-numerot ovat pudonneet viime viikkoina. Jopa konservatiivisen Fox Newsin tuorein mielipidetiedustelu antaa istuvalle presidentille yhdeksän pisteen johdon. Varsinkin riippumattomat äänestäjät ovat ryhtyneet siirtymään presidentti Obaman taakse selvällä marginaalilla.

Romneyn vp-valinta osoittaa, että hän on jossain määrin jopa luopunut riippumattomien äänestäjien houkuttelemisesta. Vankan konservatiivisen idealistin poimiminen kampanjan kakkosmieheksi osoittaa, että Romney haluaa nyt energisoida puolueen ruohonjuuritason sekä tehdä vaaleista ns. turnout-kisan.

Lisäksi, Romney haluaa vaaleista taistelun kahden talousfilosofian välillä. Hän pyrkii tekemään kisasta valinnan status quon sekä radikaalin reformin välillä, poliittista reformia painottavan kansanäänestyksen Obaman talouspolitiikasta. Ryan on vankan konservatiivisen talousreformin ehkä taitavin puolestapuhuja, ja hän pystyy puolustamaan oikeistolaista talouspolitiikka paremmin kuin juuri kukaan muu Washingtonissa.

Toisaalta, Ryan tekee myös Romneyn kampanjasta entistäkin haavoittuvamman syytöksille välinpitämättömyydestä keskiluokkaa kohtaan. Veikkaan, että pian Obaman kampanja alkaa esittelemään Romney-Ryan parivaljakon oikeistolaisina versioina neuvostoidealisteista, jotka välittävät numeroista ja teorioista enemmän kuin ihmisistä.

Lisää Ryanista, Romneysta ja kampanjoista seuraavassa blogissa.

Soundtrack: Grand Funk Railroad, American Band.