Rikos ja köyhyys: linkki kateissa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs kuluvan vuosikymmenen parhaita trendejä Yhdysvalloissa on ollut rikollisuuden tasainen lasku. Tilastojen kehitys on hyvä uutinen, mutta se pakottaa kriminologit pohtimaan oletuksensa uusiksi.

Niin omaisuusrikokset kuin murhatilastotkin ovat laskeneet Yhdysvalloissa merkittävästi sitten 1990-luvun alkuvuosien. Lasku on vielä merkittävämpi suhteutettuna väkiluvun kasvuun; viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Yhdysvaltain väkiluku on kasvanut yli 50 miljoonalla.

Rikostilastojen lasku haastaa sosiologien, kriminologien, sosiaalisten psykologien aikaisemmat tulkinnat rikoksen syistä.

Perinteisesti rikostutkijat ovat syyttäneet rikostilastojen käännöksistä yhteiskunnan taloudellisia oloja. Rikollisuus on heidän analyyseissään seurannut pörssi- ja työmarkkinoiden heilahteluja: huono taloustilanne lisää rikollisuutta ja päinvastoin.

Sekä uuden että historiallisen datan tulkinta on pakottamassa tutkijat etsimään uusia johtopäätöksiä. Tämänhetkinen lama on syvin sitten 1930-luvun. Silti, murhien ja omaisuusrikosten määrä jatkoi tänä vuonna laskuaan. Tutkijat ovat myös huomanneet, että 1930-luvun suuri lama ei sekään pahemmin heilautellut rikostilastoja suuntaan tai toiseen.

Rikollistilastojen selittely talouskäyrien avulla on ollut helppo ja ideologisesti sopiva metodi usein vasemmalle kallellaan oleville tutkijoille. Parempi analyysi osoittaa, että rikollisuus, kuten kaikki inhimillinen toiminta, on huomattavasti monimuotoisempi ja vaikeammin selitettävä kokonaisuus.

Poliisien lukumäärä ja ammattitaito, yhteiskunnan vallitsevat arvot ja kulttuuri, sekä huumausaineiden määrä ja laatu vaikuttavat rikostilastoihin enemmän kuin materialistisen tulkinnan kannattajat ovat aikaisemmin uskoneet.

Jopa kansainväliset vertailut osoittavat, että rikostilastot eivät synkkaa maan taloudellisen tilanteen kanssa. Listat maailman rikollisimmista maista ovat mielenkiintoista selattavaa. Huomaa erityisesti Suomen yllättävät rankkaukset.

Soundtrack: Johnny Cash, I Never Picked Cotton.