Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Rikkaat rikastuvat, keskiluokka köyhtyy

Marko Maunula
Blogit Americana 28.9.2010 19:43

Tuore amerikkalainen tutkimus osoittaa, että kuilu rikkaiden ja köyhien amerikkalaisten välillä on syvempi kuin koskaan maan historiassa.

Selvityksen mukaan vaurain 20 prosenttia kansasta tienaa liki puolet maan varallisuudesta, kun köyhyysrajan alapuolella elävä kansanosa, noin 15 prosenttia amerikkalaisista, ansaitsee 3,4 prosenttia maan varallisuudesta.

Uutinen ei ole yllättävä. Kuilu rikkaiden ja muun Amerikan välillä on kasvanut tasaisesti 1980-luvulta alkaen. Vuonna 1950 suuren yrityksen johtaja tienasi keskimäärin 24 kertaa enemman kuin firman keskiverto työntekijä. Viime vuonna pomo tienasi 550 kertaa enemmän kuin rividuunari.

Kun Yhdysvallat uudisti talouspolitiikkaansa Ronald Reaganin kaudella, tarjonnan talouspolitiikan kannattajat lupasivat, että nouseva talous nostaa kaikkia veneitä. Rikkaat rikastuvat, mutta osa uudesta vauraudesta valuu myös duunareiden kukkaroihin.

Näin ei käynyt. Jopa amerikkalainen keskiluokka on jäänyt uudesta vauraudesta osattomaksi. Keskiluokkaisen miehen tilipussin ostovoima on jopa hieman tippunut viimeisen 25 vuoden aikana.

Reaganilainen talouspolitiikka ei ole tietenkään ainoa syyllinen. Automaatio, kansainvälinen kilpailu, tietotekniikan kehitys, sekä tukku muita tekijöitä ovat myös muokanneet työmarkkinoita sekä tulojakoa, mutta maan harjoittama talouspolitiikka ei ole auttanut ongelmien korjaamisessa.

Me voimme keskustella rikkaiden verottamisen ja aggressiivisen tulonsiirtopolitiikan moraalista ja oikeutuksesta, mutta väittely tarjonnan talouspolitiikan ja säännöstelyn purkamisen siunauksellisesta vaikutuksesta kaikkien yhteiskuntaluokkien elämään on ohi. Faktat ovat puhuneet.

Soundtrack: Pet Shop Boys, Opportunities.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Eräs japanilainen tuttuni totesi kerran vitsinä Japanin olevan ”Maailman kommunistisin valtio”, koska siellä on suhteutettuna maailman suurin keskiluokka, ja rikkaiden ja köyhien määrä on suhteellisesti erittäin pieni.