Rick Perryn mainos on eettinen pohjanoteeraus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Rick Perryn uusin TV-mainos kiteyttää kaiken, mikä on väärin tämän päivän amerikkalaisessa politiikassa.

Perryn kampanja on pulassa. Surkeat väittelyesiintymiset, heikko tietopohja sekä karisman puute ovat syöneet miehen suosiota. Parin kuukauden takainen gallup-johtaja taistelee nyt poliittisesta tulevaisuudestaan.

Miten Perryn kampanja yrittää virkistää kampanjaansa? Julkistamalla erään vastenmielisimmistä poliittisista mainoksista amerikkalaisen television historiassa.

”Sinun ei tarvitse istua kirkossa joka sunnuntai tietääksesi, että tässä maassa on jokin pielessä, kun homot saavat palvella avoimesti armeijassa, mutta lapset eivät saa avoimesti juhlia joulua tai rukoilla kouluissa,” Perry sanoo mainoksessa: ”Kun olen presidentti, minä lakkautan Obaman sodan uskontoa vastaan. Ja minä taistelen liberaalien hyökkäyksiä uskonnollista perintöämme vastaan.”

Vastakkainasettelun politiikka on ollut viime vuosikymmenten vastenmielisin trendi amerikkalaisessa politiikassa. Täkäläinen politiikka on kovaa kontaktipeliä, ja siinä ei ole sinänsä mitään väärin, mutta Etelän vanhan ”me vastaan ne, ilman kompromisseja” -tyylin leviäminen kansalliseen politiikkaan on edesauttanut koko Yhdysvaltain poliittisen ilmapiirin myrkyttymisessä.

Viime vaalien aikana Obaman kompromissihakuinen tyyli nosti hänet Valkoiseen taloon, ja monet meistä toivoivat voiton osoittavan muutosta koko poliittisessa diskurssissa. On liian aikasta sanoa josko toiveet toteutuvat, mutta Perryn mainos on hyvä poliittinen barometri. Mikäli mainos edesauttaa hänet comebackiin Iowan esivaaleissa, sen tyyli ja viesti toistuu muissa osavaltioissa.

Pidämme sormia ristissa Perryn musertavan tappion puolesta. Se olisi pitkällä tähtäimellä paras tulos koko Yhdysvalloille.

Soundtrack: The Band, Rag Mama Rag.