Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Richard Holbrooke, R.I.P.

Blogit Americana 14.12.2010 13:12
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Richard Charles Albert Holbrooke, amerikkalaisen diplomatian grand old man ja presidentti Obaman luottomies Afganistanissa, kuoli maanantaina.

Kuten monet grand old manit, Holbrooke aloitti uransa ihmelapsena. Presidentti John F. Kennedyn inspiroima nuori mies haki opintojensa päätyttyä ulkoministeriön palvelukseen. Ministeriö pisti Holbrooken kielikurssille ja Etelä-Vietnamiin, jossa hänen uransa lähti rakettimaiseen nousuun.

Vuonna 1965 presidentti Lyndon B. Johnson kutsui vasta 24 vuotiaan Holbrooken Valkoiseen taloon. Holbrooke liittyi presidentin laajaan Vietnam-neuvoa antavaan joukkueeseen.

Johnsonin jälkeen Holbrooke palveli kaikkien demokraattisten presidenttien alaisuudessa. Jimmy Carterin kaudella Holbrookesta tuli Aasiasta vastaava varaulkoministeri. Bill Clintonin hallinnossa hänen merkittävin saavutuksensa oli Daytonin rauhansopimuksen neuvottelu, joka lopetti Bosnian sodan.

Holbrooken viimeiseksi tehtäväksi jäi yritys lopettaa Afganistanin sota. Hän oli Obaman luottomies alueella, yrittäen löytää Yhdysvalloille tien ulos Afganistanista. Holbrooken kuolema oli vakava isku Obaman Afganistan-politiikalle. Presidentti kutsui edesmennyttä Holbrookea ”amerikkalaisen ulkopolitiikan jättiläiseksi.”

Vietnam-kokemuksen muokkaama Holbrooke vihasi sotaa, ja hän oli valmis vaikka tappelemaan estääkseen väkivallan. Hänen voimakas tahtonsa ja kulmikas persoonansa ansaitsivat hänelle lempinimen Raging Bull, raivo härkä. Kovapintaisuus palveli miehen liki idealistista maailmankuvaa. Kommentoidessaan holokaustia ja Kamputsean kauhuja, Holbrooke muistutti maailmaa tragedioiden viestistä:

”Tärkein opetus on, että ihmisten on välitettävä. Meidän on käytettävä epätavallisiakin keinoja herättääksemme ihmiset heidän yltäkylläisestä mukavuudestaan, että voimme auttaa heitä jotka elävät, kuten George Steiner sanoi, ‘epäinhimillisen aikakauden kuristavassa syleilyssä.’ Jos ihmiset välittävät, ihmeetkin ovat mahdollisia.”

Holbrooke oli naimisissa kolmesti, viimeksi toimittaja -kirjailija Kati Martonin kanssa. Holbrookella oli kaksi aikuista poikaa aikaisemmasta avioliitosta. Hän oli 69.

Soundtrack: Henry Purcell, Funeral Music for Queen Mary.