Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanit vallassa: mitä se tarkoittaa?

Blogit Americana 7.1.2015 20:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanit voittivat marraskuun vaalit selkeästi. Mutta nyt puolueen edessä on huomattavasti vaikeampi projekti: hallitseminen.

Yhdysvaltojen 114. kongressi nousi valtaan tiistaina. Republikaanit kontrolloivat nyt kongressin molempia kamareita. Enemmistöasemasta huolimatta puolueen poliittisen agendan ajaminen ei ole helppoa.

Vaalien alla yhteinen vastustaja piti republikaanisen rintaman kasassa. Presidentti Barack Obaman ja demokraattien viha sai teekutsulaiset ja puolueen establishmentin puhaltamaan yhteen hiileen, mutta eripura alkoi pian vaalivoiton jälkeen.

Edustajainhuoneen puhemies John Boehner auttoi edustajainhuoneen republikaanit suureen vaalivoittoon, mutta siitä huolimatta republikaanisen ryhmän konservatiivit haastoivat Boehnerin nimityksen puhemiehen virkaan. Boehner voitti äänestyksen, mutta pari tusinaa republikaanista edustajaa kannatti muita ehdokkaita. Teekutsulaisille Boehner edustaa vihattua establishmentia, kompromissihakuista ja realistista Washingtonia, jota vastaan he ovat vannoneet taistelevansa.

Boehner ja senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ovat puun ja kuoren välissä. He haluavat osoittaa republikaanien olevan maltillinen ja vastuuntuntoinen puolue, joka kykenee hallitsemaan. Toisaalta vastuullinen hallitseminen ei voi vähempää kiinnostaa puolueen radikaaleja. He ovat innostuneempia ideologisesta konfliktista, poliittisesta teatterista, symbolisista eleistä ja äänestäjiensä raivon kantamisesta Washingtonin herrojen korviin.

Oikean laidan lepyttäminen on paitsi liki mahdotonta myös poliittisesti typerää. Presidentinvaalit ovat kahden vuoden päästä, ja kuten McConnell sanoi, republikaanien pitää nyt osoittaa kaikille amerikkalaisille, riippumattomat mukaan lukien, että puolue on tasapainoinen ja todellisuudessa operoiva, maltillisesti keskiviivan oikealle puolelle ankkuroitunut liike. Lisäksi terveydenhoidon uudistuksen kumoamisyritykset sekä muu hihhulipolitiikka vuorenvarmasti kaatuisivat presidentin vetoon.

 

Mitä republikaanit aikovat nyt tehdä?

Puolueen asialistan kärjessä on Keystonen öljyputken hyväksyttäminen. Aikaisemmin senaatin demokraatit kykenivät estämään lakialoitteen läpimenon, eikä presidentti Obaman tarvinnut kuluttaa poliittista pääomaansa käyttämällä veto-oikeuttaan. Nyt republikaanit tarvitsevat kuusi demokraattista senaattoria lakialoitteen taakse varmistaakseen sen läpimenon.

Republikaanit haluavat myös muokata terveydenhoidon uudistusta. He ymmärtävät, että lain kokonaisvaltainen kumoaminen on paitsi mahdotonta myös poliittisesti riskialtis veto. Uusi republikaaninen strategia pyrkii pieniin muutoksiin, kuten pääsyyn avun piiriin.

Verouudistus noussee myös esityslistalle. Amerikkalainen verolainsäädäntö on niin monimutkainen ja hämmentävä paketti, että siitä pitävät ainoastaan verolakimiehet ja kirjanpitäjät. Molemmat puolueet ovat puhuneet uudistuksien puolesta jo vuosikymmeniä, mutta ehdotukset ovat kaatuneet ideologisiin ristiriitoihin.

Verouudistuksessa republikaaneilla on hyvä mahdollisuus osoittaa yhteistyöhalukkuutensa: jos he suostuvat lisäämään lapsiperheiden ja työssäkäyvien köyhien verohelpotuksia demokraattien mieliksi, republikaanit voivat saada vastineeksi haluamansa yritysverotuksen virtaviivaistamisen.

Ehkä radikaalein eroavaisuus löytyy siirtolaislainsäädännöstä. Republikaaninen kenttä on niin latautunut, että republikaanien johdon on todennäköisesti pakko ottaa laiton siirtolaisuus asialistalleen. Elleivät Boehner ja McConnell tee edes muodollista yritystä Obaman siirtolaisuuspäätöksen kumoamiseksi, he joutuvat vastaamaan kentän huutomyrskyyn.

Suuret ja radikaalit uudistukset jäävät idealistien harmiksi tulevaisuuteen. Republikaanit ovat astuneet valtaan varovaisin askelin.

Soundtrack: Lana del Rey, Gods and Monsters