Republikaanit vaativat radikaalia muutosta Yhdysvaltoihin – Puolueen ongelma on, ettei se oikein tiedä, millainen muutoksen pitäisi olla

Nykyinen republikaanipuolue ei ole varsinaisesti konservatiivipuolue. Sille tärkeintä on demokraattien vastustaminen.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanit ovat todennäköisesti matkalla kohti voittoa Yhdysvaltain välivaaleissa. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Viime vuosikymmeninä republikaaninen puolue on ollut ideologisesti erittäin joustava ja jopa ristiriitainen liike. Se on liukunut George W. Bushin neokonservatiivisesta interventionismista Donald Trumpin eristäytymispolitiikkaan, vapaan kaupan puolustamisesta kauppasotiin.

Nopeat ja perusteelliset ideologiset käännökset ovat vaikuttaneet republikaaniseen omakuvaan. Entisestä taloushaukkojen puolueesta on tullut sananlaskun humalainen merimies. Puolue, joka perinteisesti on kannattanut pientä valtiota ja yksilönvapauksia, uskoo nyt valtion kontrolliin seksuaalimoraalin suhteen.

Puolue, joka painotti perinteistä moraalia ja tuomitsi Bill Clintonin teot marssii nyt Trumpin ja Herschel Walkerin kaltaisten miesten takana. Haukat ja kyyhkyset kiistelevät puolueen ulkopolitiikasta.

Vuonna 2020 republikaaneilla ei ollut edes vaaliohjelmaa. Kuten eräs historioitsija kommentoi italialaista fasismia, tämän päivän republikanismi on liike etsimässä ideologiaa.