Republikaanit: tulkoon esivaalit!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mitt Romneyn ja Rick Santorumin osallistumisilmoitusten myötä republikaanien esivaalikenttä alkaa olemaan valmis. Tässä nopea katsaus ehdokkaisiin sekä arvio heidän mahdollisuuksistaan.

Herman Cain
Pizzayhtiön entinen pääjohtaja, konservatiivinen radiopersoona, sekä vankkumaton sosiaalinen konservatiivi Georgiasta on puolueen ultrakonservatiivien suosiossa. Poliittisesti Cain on ajatteluun kykenevä Palin, mutta miehen ulkopolitiikan tuntemus on surkea. Miehen afroamerikkalaisuus vetoaa republikaaneihin, jotka haluavat painottaa puolueen uutta suvaitsevaisuutta.

Rick Santorum
Pennsylvanialainen ex-senaattori taistelee pitkälti samoista äänestäjistä kuin Cain, mutta ilman Cainin karismaa. Santorum ei ole kovinkaan terävän miehen maineessa, ja poliittisesti hän on profiloitunut vankasti arvokonservatiivien riveihin. Santorum pitää Irakin sodasta, mutta ei homoista eikä sosiaaliturvasta.

Tim Pawlenty
Minnesotan kuvernööri on väritön ja hajuton byrokraatti, joka on hyvä hallintomies sekä mukava kaveri. Pawlentyn presidenttihaaveiden harmiksi hän kärsii pahasta karismavajeesta. Puhujana hän on innostavuudessaan veroseminaarin alustajan luokkaa.

Ron Paul
Teksasilainen edustaja ja voodoo-taloustieteen guru on internet-älykköjen sekä puolueen Ayn Rand -kulttisiiven ykkössuosikki, joka houkuttelee joka vaalikierroksella fanaattisen ja todellisuudelle vihamielisen kannattajaryhmän. Voitto tulee samana päivänä kun helvetissä ratkotaan jääkiekkomestaruuksia.

Newt Gingrich
Georgialainen entinen edustajainhuoneen puhemies sekä 1990-luvun republikaanisen vallankumouksen arkkitehti on paikoitellen terävä ja särmikäs ajattelija, jonka itsenäiset sekä teoreettiset pohdiskelut eivät aina mahdu republikaaniseen ortodoksiaan. Kolmesti avioituneen Gingrichin siviilielämä ei myöskään miellytä sosiaalisia konservatiiveja.

Mitt Romney
Massachusettsin ex-kuvernööri on lahjakkain republikaanien kandidaateista, ja hänellä olisi paras mahdollisuus lyödä presidentti Obama, mutta on kyseenalaista josko hän selviää esivaaleista. Romneyn maltillinen tausta sekä taipumus kääntää takkinsa joka tuulenpuuskan myötä syö hänen uskottavuuttaan puoluetta hallitsevien shiia-republikaanien parissa. Mormonismi ei myöskään ole helppo myytävä puolueen evankelisille.

Mustat hevoset

Sarah Palin
Alaskan ex-kuvernööri flirttailee kampanjan kanssa, sillä se tarjoaa hänelle hyvän mahdollisuuden lypsää rahaa uskollisilta kannattajilta, mutta hän tuskin heittää hattuaan kehään. Hänen kannatuksensa on vahvuudeltaan liki uskonnollista, mutta ei kovinkaan laajaa. Palinin ehdokkuus merkitsisi republikaaneille verilöylyyn verrattavaa tappiota, ja puolueen takapirut-sekä mahdollisesti myös Palin-tietävät sen.

Rick Perry
Texasin kuvernööri on kuin edeltäjänsä George W. Bush, mutta Perryyn verrattuna Bush oli itsekriittisen ja syvällisen analyysin mestari. Tänään Perry ilmoitti järjestävänsä rukousmaratoonin Yhdysvaltain ongelmien korjaamiseksi. Miehen huonosti kätketyt presidenttihaaveet ovat jotensakin outoja, sillä aikaisemmin Perry on varovasti ehdottanut jopa Texasin eroa liittovaltiosta.

Kuka voittaa? Veikkaan, että kisa ratkaistaan Romneyn sekä anti-Romneyn välillä. Romneyn maltillinen tausta sekä mormoni-usko herättävät vahvaa vastustusta varsinkin Etelässä. En olisi valmis lyömään vetoa isoista summista, mutta mikäli Romneyn vastainen rintamalinja rakentuu aikaisin, Romney kaatuu Etelä-Carolinan esivaalien myötä. Toisaalta, Romneyn kampanjakassa on ylivoimaisesti mittavin ja hänellä on puolueen vanhan eliitin tuki.

Anti-Romneyn poimiminen on huomattavasti vaikeampaa. Tim Pawlenty olisi ehdokkaista uskottavin, mutta hän ei kykenisi innostamaan edes puliukkoja Koskenkorvan tehdaskiertueella. Herman Cain houkuttelee puristeja, mutta on kyseenalaista josko kaikki republikaanit ovat valmiita kannattamaan afroamerikkalaista ehdokasta. Kenttä on auki mustalle hevoselle, mutta hänen on syytä ilmoittautua kisaan aikaisin. Muuten Romney-juna jyrää voittoon.

Soundtrack: Bob Dylan, Ballad of a Thin Man.