Republikaanit ovat juopuneet omasta vallastaan

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

On vaarallista tehdä liian suoria ja kattavia rinnastuksia menneiden tapahtumien ja nykypäivän välille. Joskus yhtäläisyydet ovat kuitenkin niin merkittäviä, että ne auttavat tapahtumien ymmärtämisessä, suhteuttamisessa ja niiden seurausten arvioinnissa.

Republikaanien tämänvuotinen esivaalikampanja tuo mieleen demokraattien kaoottisen vuoden 1968 kisan.

Vuonna 1968 demokraattinen puolue natisi liitoksistaan. Lyndon B. Johnson oli eskaloinut Yhdysvaltojen roolia Vietnamin sodassa traagisin seurauksin. Pohjois-Vietnamin ja Viet Kongin Tet-hyökkäys tammi–helmikuun vaihteessa oli vakuuttanut miljoonat amerikkalaiset, että sota oli toivoton ja moraalisesti väärin.

Kun esivaalit alkoivat, sodanvastainen senaattori Eugene McCarthy haastoi oman puolueensa istuvan presidentin. LBJ:n voitto New Hampshiressa osoittautui yllättävän niukaksi ja mies ilmoitti luopuvansa presidenttiydestä.

Lopulta kuusi ehdokasta puolueen eri laidoilta pyrki ehdokkaaksi. Kevään mittaan Robert F. Kennedy vakiinnutti asemansa liberaalien tähtenä ja puolueen todennäköisenä presidenttiehdokkaana, kunnes kesäkuun 5. päivä palestiinalainen terroristi Sirhan Sirhan murhasi hänet.