Republikaanit ovat ideologisessa ja moraalisessa kriisissä, mutta älykäs ja looginen konservatiivinen ajattelu voi hyvin

Kun päivänpolitiikan pohjaton typeryys masentaa, on hyvä muistuttaa itseään siitä, että Yhdysvalloissa on yhä runsaasti faktavetoisia ajattelijoita.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Poliittisen oikeiston myllerrys yhdistettynä wokeismin synnyttämään vastareaktioon on inspiroinut sekä konservatiivisia että itsekritiikkiin kykeneviä liberaaleja älykköjä pohtimaan Yhdysvaltain yhteiskuntaa, konservatiivista filosofiaa ja modernia läntistä kulttuuria uudella tarmolla. Konservatiiviselle ja liberaalille (itse)tutkiskelulle on vahva tilaus.

 

Osa ajattelijoista on keskittynyt kritisoimaan wokeismin teorioita rasismista. Taloustieteilijä Glenn Loury ja kielitieteilijä John McWhorter ovat tuominneet wokeismin afroamerikkalaisille vaarallisena liikkeenä, joka ruokkii uhriajattelua ja estää rehellisen keskustelun oikeasta rasismista.

Syytökset provokatiivisuudesta on helppo sivuuttaa, kun ne tulevat ihmisiltä jotka tukevat Ibrahim X. Kendia. Loury ja McWhorter ovat eturivin tieteentekijöitä, joiden argumentit perustuvat dataan eikä tuntemuksiin.