Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Republikaanit: hyöty irti puoluekokouksesta

Marko Maunula
Blogit Americana 27.8.2012 22:02

Republikaanien puoluekokous alkaa tänään. Mitä republikaanien pitäisi tehdä kääntääkseen kokouksen menestykseksi?

Republikaaneilla on tämän vuoden kokouksessa kaksi tärkeää tehtävää. Ensiksikin, kokouksen on osoitettava puolueen yksimielisyys. Republikaanien on osoitettava, että he pystyvät paitsi voittamaan vaalit, mutta myös hallitsemaan maata voittonsa jälkeen. Toisekseen, republikaanien on esiteltävä Mitt Romney äänestäjille huomattavasti aikaisempaa paremmin.

Amerikkalaiset puoluekokoukset ovat yleensä sekoitus markkinointisirkusta, suurta perhejuhlaa ja poliittista kylätappelua. Kaksipuoluejärjestelmä takaa, että molemmat pääpuolueet ovat koteja sekavalle seurakunnalle poliittisia aatesuuntia. Kun puolueen kaikki laidat kokoontuvat valtavaan massakokoukseen, yhteisen sävelen löytyminen ei ole aina itsestään selvä lopputulos.

Pahimmillaan tapaamiset ovat johtaneet suoranaiseen kaaokseen (demokraatit vuonna 1968) tai kiivaaseen ja rumaan huutokisaan puolueen eri ryhmittymien välillä (republikaanit vuonna 1964). Puolueen johdon on elintärkeää pitää kaikki tyytyväisinä mutta ohjat maltillisten, vaalien voittamisesta kiinnostuneiden strategistien käsissä.

Republikaanit ovat huomattavasti kurinalaisempi joukko kuin alati keskenään tappelevat demokraatit, mutta heilläkin on omat ryhmittymänsä ja vastarannan kiiskensä. Puoluekokouksen valmistelijat ovat pyrkineet pitämään Ron Paulin tukijat, kultakanta-hihhulit ja uskonnolliset fundamentalistit tyytyväisinä antamalla heille lavaminuutteja sekä muutamia armonpaloja puolueen vaaliohjelmaan.

Ennen kaikkea, kokouksen on kyettävä myymään Mitt Romney amerikkalaisille äänestäjille. Kampanjan ensimmäiset kuukaudet ovat olleet paikoitellen amatöörimäistä sähellystä. Romneyn avustajat yrittivät ensin markkinoida Romneyta tehokkaana bisnesmiehenä, mutta Obaman kampanjan onnistui tekemään miehestä korppikotkakapitalismin irvikuvan. Republikaanit yrittivät myös esitellä ehdokkaansa Obaman vastakohtana, uskoen, että yleinen tyytymättömyys talouden nykytilaan kantaisi Romneyn voittoon. Tämäkään ei ole toiminut, sillä vaikka äänestäjät ilmaisevat tyytymättömyytensä talouteen, he syyttävät edelleen taantumasta enemmän George W. Bushia kuin istuvaa presidenttiä.

Republikaanien johdon pitää antaa amerikkalaisille syyn pitää Romneysta ihmisenä ja politiikkona. Puoluekokouksen pitää kertoa amerikkalaiselle Matti Meikäläisille mihin Romney oikeasti uskoo, millaista politiikkaa hän aikoo edustaa ja millaisen Amerikan Romney haluaa rakentaa. Aikaisempi, herraskaisen robottimainen ja tuuliviirin vakaumuksella varustettu Romney ei käy kaupaksi.

Talous takkuaa, luottamus istuvaan presidenttiin on korkeintaan välttävä ja republikaanien vaalikassa on täynnä. Puolueella pitäisi olla erinomaiset saumat kaapata Valkoinen talo. Puoluekokous on republikaanien ja Romneyn kampanjan tärkein koe tähän saakka. Loppuviikosta tiedämme, josko edessä on tiukka kisa Valkoisesta talosta.

Soundtrack: Brad Paisley, Find Yourself.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kai pitäisi nähdä Trinidad-Tobagossa kommunismia ja terrorismia sekä alkaidalaisia agentteja sekä uhata sodalla ja vaatia varustelumenojen lisäämistä. Meksikoa huumetuottajana ei uskalleta uhkailla, mutta vihoja on helppo viskoa Agfanistaniin. Ja Kuubaakin pitäisi syyttää unohtaen että USA kauppasaarrollaan ylläpitää fidelin järjestelmää, mikä hajoaisi ja lientyisi, jos kauppa, matkustaminen olisi vapaata.

Olen eri mielta kahdesta tarkeasta tehtavasta; 1) Republikaanisen puolueen ei tarvi olla yksimielinen. On tarkeampaa suvaita eri mielipiteita ja silti pystya toimimaan yhdessa. Yksimielisyytta vaadittiin Neuvostoliitossa ja vaaditaan Kiinassa mutta republikaanisen puolueen tulee hyvaksya Ron Paulilaiset ja ryhmat jotka vastustavat ja hyvaksyvat abortin ja homouden. Demokratian ydin on hyvaksya ja suojella demokratian vahemmistoja ja sen on ainoa tapa estaa polarisoituminen ja aarilikkeiden valtaannouseminen. 2) Romneyn esittaminen aanestajille paremmin on vasta kokouksen jalkeen. Ennen kuin puolueen ehdokas on valittu virallisesti han ei pysty kayttamaan puolueen varoja kamppanijointiin. Tahan asti Romney on kayttanyt itse keraamiaan varoja mutta nominoinnin jalkeen han pystyy kayttamaan Republikaanisen puolueen rahaa ja omaa fund raising rahaa kamppanijointiin. Sen jalkeen Romney esittelee itsensa aanestajille huomattavasti paremmin kuin tahan asti. Onko aanestajien pidettava Romneysta vai ei? Tama on mielenkiintoinen kysymys. Aanestajat pitavat Obamasta mutta eivat hanen talouspolitiikastaan. Mika on tarkeampaa aanestystilanteessa?; pitaa henkilosta vai uskoa etta henkilo pystyy parantamaan tyollisyytta, palkkoja, asunnonostoa, autolainoja jne? Omasta mielestani tarkein kokouksen tarkoitus on Ann Romneyn puhe koska Romneyn isoin ongelma on naisaanestajien keskuudessa. Obama saa mustat ja latino aanet mutta jos Romney pystyy kasvattamaan naisaania se voi olla kriittinen aanimaara.

Vähän jäi valju maku suuhun. Ilman Clintin riemukasta tuoliperformanssia kokous olisi ollut suorastaan tylsä. Tuskin tämän kokouksen annilla käännytettiin montaakaan epäröivää äänestäjää Romneyn puolelle. Omat peruskannattajarivit toki saatiin pidettyä suorina. Puoliksi onnistunut kokous siis.

Mukava nähdä mitä Demokraatit saavat aikaan omassa kokouksessaan.