Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanit: hyöty irti puoluekokouksesta

Blogit Americana 27.8.2012 22:02
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien puoluekokous alkaa tänään. Mitä republikaanien pitäisi tehdä kääntääkseen kokouksen menestykseksi?

Republikaaneilla on tämän vuoden kokouksessa kaksi tärkeää tehtävää. Ensiksikin, kokouksen on osoitettava puolueen yksimielisyys. Republikaanien on osoitettava, että he pystyvät paitsi voittamaan vaalit, mutta myös hallitsemaan maata voittonsa jälkeen. Toisekseen, republikaanien on esiteltävä Mitt Romney äänestäjille huomattavasti aikaisempaa paremmin.

Amerikkalaiset puoluekokoukset ovat yleensä sekoitus markkinointisirkusta, suurta perhejuhlaa ja poliittista kylätappelua. Kaksipuoluejärjestelmä takaa, että molemmat pääpuolueet ovat koteja sekavalle seurakunnalle poliittisia aatesuuntia. Kun puolueen kaikki laidat kokoontuvat valtavaan massakokoukseen, yhteisen sävelen löytyminen ei ole aina itsestään selvä lopputulos.

Pahimmillaan tapaamiset ovat johtaneet suoranaiseen kaaokseen (demokraatit vuonna 1968) tai kiivaaseen ja rumaan huutokisaan puolueen eri ryhmittymien välillä (republikaanit vuonna 1964). Puolueen johdon on elintärkeää pitää kaikki tyytyväisinä mutta ohjat maltillisten, vaalien voittamisesta kiinnostuneiden strategistien käsissä.

Republikaanit ovat huomattavasti kurinalaisempi joukko kuin alati keskenään tappelevat demokraatit, mutta heilläkin on omat ryhmittymänsä ja vastarannan kiiskensä. Puoluekokouksen valmistelijat ovat pyrkineet pitämään Ron Paulin tukijat, kultakanta-hihhulit ja uskonnolliset fundamentalistit tyytyväisinä antamalla heille lavaminuutteja sekä muutamia armonpaloja puolueen vaaliohjelmaan.

Ennen kaikkea, kokouksen on kyettävä myymään Mitt Romney amerikkalaisille äänestäjille. Kampanjan ensimmäiset kuukaudet ovat olleet paikoitellen amatöörimäistä sähellystä. Romneyn avustajat yrittivät ensin markkinoida Romneyta tehokkaana bisnesmiehenä, mutta Obaman kampanjan onnistui tekemään miehestä korppikotkakapitalismin irvikuvan. Republikaanit yrittivät myös esitellä ehdokkaansa Obaman vastakohtana, uskoen, että yleinen tyytymättömyys talouden nykytilaan kantaisi Romneyn voittoon. Tämäkään ei ole toiminut, sillä vaikka äänestäjät ilmaisevat tyytymättömyytensä talouteen, he syyttävät edelleen taantumasta enemmän George W. Bushia kuin istuvaa presidenttiä.

Republikaanien johdon pitää antaa amerikkalaisille syyn pitää Romneysta ihmisenä ja politiikkona. Puoluekokouksen pitää kertoa amerikkalaiselle Matti Meikäläisille mihin Romney oikeasti uskoo, millaista politiikkaa hän aikoo edustaa ja millaisen Amerikan Romney haluaa rakentaa. Aikaisempi, herraskaisen robottimainen ja tuuliviirin vakaumuksella varustettu Romney ei käy kaupaksi.

Talous takkuaa, luottamus istuvaan presidenttiin on korkeintaan välttävä ja republikaanien vaalikassa on täynnä. Puolueella pitäisi olla erinomaiset saumat kaapata Valkoinen talo. Puoluekokous on republikaanien ja Romneyn kampanjan tärkein koe tähän saakka. Loppuviikosta tiedämme, josko edessä on tiukka kisa Valkoisesta talosta.

Soundtrack: Brad Paisley, Find Yourself.