Republikaanit etsivät vastauksia: kuuluuko tulevaisuus vapaalle kapitalismille vai vahvalle kristitylle valtiolle?

On hätkähdyttävää nähdä, kuinka republikaaniset ajattelijat kyseenalaistavan puolueensa keskeisen filosofian.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraattinen puolue on perinteisesti ollut ideologisesti kirjavampi Yhdysvaltojen kahdesta pääpuolueesta. Mutta nyt republikaanisen puolueen sisäinen debatti haastaa vanhat käsitykset.

Viime vuodet ovat kyseenalaistaneet demokraattien ”kirjava teltta” -imagon. Maltillisten kapitalistien sekä demokraattisten sosialistien, liberaalien kristittyjen ja sekulaarien uusi vasemmisto -tyyppien pluralistinen liittoutuma natisee liitoksistaan.

Demokraateista on tullut yhä enemmän yhden vihaisen totuuden puolue: uusvasemmistolainen identiteettiliike, jonka liberaali puritanismi ruokkii ”ympyränmuotoista teloituskomppaniaa”. Juuri käynnistyvät esivaalikampanjat käyvät esimerkistä, miten liberaalit kokelaat käyvät yhtenä rintamana ideologisen absolutismin haastavien ehdokkaiden kimppuun.

Metamorfoosi ei ole luonnollisesti täydellinen. Joe Biden, vanhan kaartin maltillinen demokraatti, johtaa edelleen presidenttikokelaiden mielipidetiedusteluissa. Mutta Bidenin suosio perustuu erityisesti ei-valkoisten ja yli 45-vuotiaiden demokraattien tukeen. Nuoret äänestävät puolueen vasenta laitaa.