Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanit esittelyssä: Ron Paul

Blogit Americana 23.9.2011 08:17
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Texasilaisella edustaja Ron Paulilla, 76, on ehdottomasti omistautunein kannatajakunta koko Yhdysvalloissa, mutta presidenttiä hänestä ei tule koskaan.

Paul on oikeistolainen kulttihahmo. Hänen ympärillään pyörivän fanikerhon omistautuneisuus Paulille muistuttaa paikoitellen bändäri-ryhmää tai uskonnollista kulttia. Hän on internetin kuningas, keskustelusivustojen keisari, ja opiskelija-idealistien sankari, jonka reseptillä kaikki maailman ongelmat poistuisivat liki välittömästi.

Paul on koulutuseltaan lääkäri, mutta hänen todellinen intohimonsa on libertaarinen talouspolitiikka. Paul on vaatinut kultakantaa jo vuosikymmeniä. Hän haluaa minimaalisen valtion, isolationistisen ulkopolitiikan, ja mittavat kansalaisoikeudet. Hänen jyrkkä sodanvastaisuutensa sekä halunsa laillistaa huumeet on tuonut hänelle yllättäviäkin kannattajia, kuten Atlantan hippikaupunginosan pasifistiset pilvenpössyttelijät, jotka järjestivät viime vaalien alla bongorumpujen ja hampunpolton värittämiä Ron Paul -tukitapaamisia.

Paulin ideat ovat kaukana keskitiestä, ja paikoitellen hänen lausuntonsa ylittävät rajan marginaalisen ja paranoidin fantasian välillä, kuten hänen uskomuksensa, että raja-aita Yhdysvaltain ja Meksikon välillä saattaa olla tehty amerikkalaisten aitaamiseksi maansa sisään.

Republikaanien johto tekee parhaansa estääkseen Paulin nousun puolueensa presidenttiehdokkaaksi, mutta se ei ole kovinkaan vaikea tehtävä. Jopa republikaanisessa puolueessa Paulin liki totaalinen laissez faire -ideologia ei mene kaupaksi. Jos hänet joskus valittaisiin puolueen ehdokaaksi, vaalit olisivat republikaaneille historiallinen verilöyly.

Kuten monet marginaalisten liikkeiden tosiuskovat, Paul on ideologiansa evankelista, vannoutunut totuuden saarnamies. Silti, hän ilmeisesti tosissaan uskoo mahdollisuuksiinsa. Ikääntymisestään huolimatta Paul jaksaa kiertää libertaarisia tapahtumia ja kampanjoida liki nuoren miehen totisella energialla.

Henkilönä hän on vahvan moraalinen ja eettisesti suoraselkäinen mies, mutta hymyä hänen kasvoiltaan on normaalitilanteessa vaikea etsiä.

Soundtrack: Thirteenth Floor Elevators, You’re Gonna Miss Me.