Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Republikaanit esittelyssä: Rick Perry

Marko Maunula
Blogit Americana 18.9.2011 07:09

Tämä blogi avaa sarjan, joka esittelee vuorotellen kaikki republikaaniset presidenttiehdokkaat. Sarjan avaa gallup-johdossa oleva Rick Perry.

Rick Perry, 61, on republikaanisen lihansyöjäheteron märkä uni. Mies on entinen sotilaslentäjä, vannoutunut käsiaseiden ystävä, kuolemanrangaistuksen innokas kannattaja, ja hänen antiliberalisminsa nostattaa liittovaltion vihaajien ihon kananlihalle. Useimpien politiikkojen tyytyessä koodattuihin viesteihin sekä konservatiivisiin koirapilleihin, Perryn lonkalta ampuva ja suorapuheinen tyyli on tehnyt hänestä konservatiivien ja varsinkin teekutsu-liikkeen suursuosikin.

Perry kasvoi demokraattisessa kodissa, ja hän aloitti poliittisen uransa demokraattien riveissä, nousten Texasin edustajainhuoneeseen vuonna 1984. Hän tuki Al Goren 1988 esivaalikampanjaa, mutta vuotta myöhemmin Perry vaihtoi puoluetta. Konservatiivisesta demokraatista kehittyi nopeasti konservatiivinen republikaani.

Urakehitys oli nopea. Vuonna 2000 Perry nousi Texasin kuvernööriksi, kun viran edellinen pitäjä, George W. Bush, siirtyi Valkoiseen taloon. Texasilaiset pitävät kuvernööristään. Osavaltio on selvinnyt taantumasta huomattavasti kansallista keskiarvoa paremmin, jatkaen nopeaa kasvuaan.

Perryn vahvuus on samalla hänen heikkoutensa. Miehen suu liikkuu selvästi aivoja nopeammin, ja puhuu asioista selvin sanoin, tyyliin ”sosiaaliturva on pyramidihuijaus.” Tämä on kissanminttua teekutsulaisille, mutta se heikentää huomattavasti Perryn mahdollisuuksia itse vaaleissa.

Perryn maltillinen suhtautumisensa laittomaan siirtolaisuuteen avaa hänet hyökkäyksille oikealta. Lisäksi Perryn jyrkkä sosiaaliturvan vastustus tekee hänestä haavoittuvaisen ehdokkaan, joka puolestaan saa republikaanien establishmentin vierastamaan miehen kampanjaa.

Perry on erittäin taitava sloganeiden heittäjä, mutta hän ei ole parhaimmillaan nopeaa ajattelua sekä soveltavaa analyysiä vaativissa tilanteissa. Hän ei ole kovinkaan hyvä väittelijä, ja pitkän kampanjan myötä lapsusten määrä tulee vain kasvamaan, antaen hyvää materiaalia poliittisille vastustajille.

Viimeisen kuukauden aikana Perry on vahvistanut asemiaan teekutsulaisten ykkösehdokkaana sekä republikaanisen oikeiston suosikkina. Toisaalta hänen kasvava suosionsa on puskemassa republikaanien johdon asettautumaan yhä selkeämmin Mitt Romneyn, kansallisesti kilpailukykyisemmän ehdokkaan, taakse.

Soundtrack: Merle Haggard, Okie from Muskogee.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Muutama Perryn meriitti jäi pois. Rick Perry on konservatiivikristittynä luonnollisesti kuolemanrangaistuksen innokas kannattaja ja kirkkaasti Yhdysvaltain tuotteliain sarjateloittaja. Hän on teloituttanut 234 ihmistä. Tämän faktan tultua ilmi tv-väittelyssä Perry sai primitiivijenkeiltä raikuvat aploodit. Tappoluvussa on mukana mm. hyvin todennäköisesti syytön Cameron Todd Willingham.