Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanit esittelyssä: Mitt Romney

Blogit Americana 20.9.2011 07:51
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Politiikka ja bisnes ovat Mitt Romneyllä veressä. Hänen isänsä, George W. Romney, teki uran American Motors Corporationin toimitusjohtajana sekä Michiganin kuvernöörinä. Mitt on seurannut isänsä jalanjälkiä askel askeleelta.

Kuten isänsä, Mitt Romney aloitti liike-elämässä. Hankittuaan diplomit sekä Harvardin kauppatieteellisestä sekä lakitieteellisestä tiedekunnasta, Romney rakensi komean uran yritysjohdon konsulttina, päätyen lopulta monikansallisen Bain and Companyn toimitusjohtajaksi.

Toinenkin askel oli suoraan isän pelikirjasta. Luotuaan itselleen komean uran ja mittavan omaisuuden liike-elämässä, Romney siirtyi politiikkaan. Maltillisesta republikaanista tuli umpiliberaalisen Massachusettsin suosittu kuvernööri vuosiksi 2002-2006.

Kuvernööri Romney osoittautui erinomaiseksi hallintomieheksi, joka pisti Massachusettsin tilikirjat tasapainoon. Hän myös kunnostautui innovatiivisena ja rohkeana ajattelijana, jonka suurin saavutus oli kattavan terveydenhoidon tuominen kaikkien Massachusettsin asukkaiden ulottuville. Massachusettsin terveydenhoitolaki oli ennakkoluuloton lakipaketti, jonka periaatteet muokkasivat myös presidentti Obaman uudistuksen luonnetta.

Luovuttuaan vapaaehtoisesti kuvernöörin virasta vuonna 2006, Romneyn tulevaisuus oli selvä. Hän oli tehokas yritysjohtaja, suosittu maltillinen kuvernööri joka osasi toimia yli puoluerajojen, ja presidentillisen kookas ja komea mies. Tien Valkoiseen taloon piti olla auki. Mutta sitten saapui teekutsu-liike.

Romney kisaili vuoden 2008 presidenttiehdokkuudesta John McCainin kanssa energisesti. Tappio ei ollut katkera, sillä taloushuolien ja George W. Bushin epäsuosion varjossa oli selvää, että demokraatit tulevat voittamaan itse päävaalit. Republikaaneilla on usein tapana valita ehdokkaakseen kandidaatti, jonka ”vuoro” on koittanut. Kunniallinen esivaalitappio vuonna 2008 paransi Romneyn sijoitusta jonossa tuntuvasti.

Vuosina 2009-2010 teekutsu-liike ilmestyi nakertamaan Romneyn presidenttihaaveita. Vaahtoisuisen oikestopopulismin valtakaudella Romneyn maltillinen ja puoluerajat ylittävä politiikka oli poissa muodista. Oikeistoaktivistien vaatimukset ideologisesta puhtaudesta ovat pakottaneet Romneyn muokkaamaan poliittista profiiliaan rajusti, johtaen ansaittuihin syytöksiin ideologiattomasta politiikasta sekä tuuliviirin vakaumuksellisuudesta.

Romney oli kahden vaikean ratkaisun edessä. Hän joutui joko pysymään uskolliseena maltilliselle ideologialleen ja ampua siten presidenttihaaveitaan jalkaan, tai vaihtoehtoisesti hänen täytyisi kääntää takkinsa ja altistua syytöksille periaatteettomuudesta.

Romney valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Hänestä on kehittynyt nopeasti tiukka oikestopopulisti, joka on tunnollisesti opetellut ideologisen oikeiston kielen ja eleet. Samanaikaisesti hän on silti pitänyt ovea auki maltillisten suuntaan puolustamalla mm. sosiaaliturvaa.

Takinkääntö-syytökset, sekä Romneyn mormoni-usko, vaikeuttavat miehen ehdokkuushaaveita erityisesti Etelän osavaltioissa, joissa uskonnolliset ennakkoluulot sekä Romneyn ideologinen joustavuus tekevät taipaleesta vaikean.

Itse vaaleissa Romneyllä olisi republikaaniesta ehdottomasti parhaat saumat kukistaa istuva presidentti. On vain kyseenalaista, josko hänen kampanjansa selviää hengissä ensi vuoden marraskuuhun saakka.

Soundtrack: Mormon Tabernacle Choir, Battle Hymn of the Republic.