Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Republikaanit esittelyssä: Michele Bachmann

Marko Maunula
Blogit Americana 22.9.2011 06:16

Michele Bachmann, 55-vuotias edustaja Minnesotasta, on eräs demokraattien pilkan suosikkikohteista ja modernin radikaalirepublikanismin karikatyyri.

Kristillisfundamentalistisesta Oral Roberts -yliopistosta lakimiehen paperit hankkinut Bachmann uskoo teokratiaan, armeijaan, laissez faire -kapitalismiin, sekä demokraattien saatanallisuuteen. Hänen maailmankuvansa on selvä ja idealistinen sekä vankkumaton epäjohdonmukaisessa idealismissaan.

Viisivuotisen edustajanuransa aikana Bachmannista on kehittynyt kärkevien sitaattien ja lapsusten automaatti, joka suoltaa toimittajien iloksi vankkaa lööppimateriaalia tasaisena virtana. Varsinkin jos puhe kääntyy homoihin tai demokraatteihin, Bachmann näyttää aina menettävän harkintakykynsä.

Kun esivaalikampanjat lähtivät käyntiin, Bachmannista tuli nopeasti teekutsulaisten suosikki, mutta Rick Perryn mukaantulon jälkeen hän on nähnyt kannattajiensa valuvan texasilaisen leiriin. Bachmann on yrittänyt elvyttää kampanjaansa osaamallaan tavalla: laukomalla pöyristyttäviä lausuntoja. Hänen tuorein kommenttinsa syyttää presidentti ObamaaHosni Mubarakin kaatumisesta ja Egyptin vallankumouksesta. Bachmannin mukaan Yhdysvaltojen olisi pitänyt estää Mubarakin kaatuminen. Tämä ei ole silti estänyt häntä kritisoimasta Obaman osallistumista NATO:n Libya-operaatioon. Bachmannin maailmassa johdonmukaisuus tarkoittaa johdonmukaista demokraattien syyttämistä kaikesta auringon alla.

Bachmannin saumat ovat pitkälti menneet. Hänen kampanjansa ei ole kyennyt synnyttämään tarvittavaa uskottavuutta. Monet kampanjan tukihenkilöt ovat jättäneet laivan, ja kannatusnumeroiden alamäki osoittaa äänestäjien omistautumisen puutteet. Bachmann on liian kärkevä ja liian impulsiivinen muille, paitsi teekutsu-liikkeen vannoutuneimmille vaahtosuille.

Veikkaan, että Bachmann putoaa kisasta viimeistään Etelä Carolinan esivaalien jälkeen. Eniten häntä tulevat ikävöimään poliittiset toimittajat.

Soundtrack: Queens of the Stone Age, God is in the Radio.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Hieman ihmetyttää, että millaisilla eväillä USA:ssa noustaan politiikan johtopaikoille, kun republikaanien useat keulakuvat laukovat mitä ihmeellisempiä päättömyyksiä, ja ylittävät kirkkaasti sammakoillaan jopa suomalaiset poliitikot?
Myös Sarah Palin kiitettävästi kunnostautui lajissa, ja George W. Bush sai itsensä historiaan ja naurunalaiseksi pläjäyksillään.

”Ja jokaista kuolonuhrin vaatinutta ampumatapausta kohden on kolme ampumatapausta, joissa ketään ei kuole. Ja sellaista, kuulijat, ei hyväksytä Amerikassa. Sitä ei voida hyväksyä, ja me tulemme tekemään jotain sen eteen.”

http://fi.wikiquote.org/wiki/George_W._Bush

Apinamaan kansa osaa viihdyttämisen jalon taidon, vuosisatojen perinteellä.

Onhan Suomellakin ollut tämä Halonen. Kahdesti. Mikään ei ole mahdotonta.

Maunula sanoi: ”Viisivuotisen edustajanuransa aikana Bachmannista on kehittynyt kärkevien sitaattien ja lapsusten automaatti, joka suoltaa toimittajien iloksi vankkaa lööppimateriaalia tasaisena virtana.”

Voi tietysti olla, että Yhdysvalloissa demokraattisessa mediassa republikaanien sanasekoilut herättävät enemmän huomiota kuin demokraattien. Ei toisaalta Suomessakaan herättänyt huomiota se, että eräs hyvin tunnettu demokraattipoliitikko puhui 57 osavaltiosta. Olisiko seuraava kommentti ylittänyt Suomessa uutiskynnyksen, jos sanojana olisi ollut republikaani?
http://www.youtube.com/watch?v=EpGH02DtIws

Sekoilihan demokraateillakin se yksi keep the change tyyppi,mutta demokraateillahan kaikki menee läpi.Varmaan suuttuvat jos seuraava republikaani presidentti sulkee Guantanamon..lol..Obama ei sitä tekisi koskaan ,sillä sehän oli hänen vaalilupaus..Obama on presidenttinä ihan kuin Eddie Murphy komedia,paitsi paljon poskettomampi.