Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanit esittelyssä: marginaaliset ehdokkaat

Blogit Americana 27.9.2011 05:58
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joka esivaaleissa on mukana tukku ehdokkaita, joilla ei ole pienintäkään saumaa valintaan. He ovat mukana julkisuuden, egon, tai poliittisen tulevaisuuden petaamisen vuoksi.

Tänä vuonna heitä on taas mukana kourallinen. Joukkoon mahtuu pari tulevaisuuden petaajaa sekä itsensä promotoijaa, jotka roikkuvat mukana ilmaisen TV-ajan vuoksi. Heistä yhdellä, Jon Huntsmanilla, on ehkä mahdollisuudet ehdokkuudeen, mutta vasta noin 2-3 vaalikauden jälkeen. Muut jäävät Yhdysvaltain poliittiseen historiaan sivujuonina tai kuriositeetteinä.

Herman Cain
Georgialainen entinen yritysjohtaja ja nykyinen politiikko-kommentaattori on vankka kristillinen konservatiivi ja inhimillinen menestystarina. Työväenluokkaisen perheen poika hankki yliopistokoulutuksen ja rakensi itselleen komean uran laivastossa ja yritysmaailmassa, tehden hyvää työtä Coca-Colassa, Pillsburyssä, Burger Kingissä, ja Godfather-pizzassa. Tänään hän pitää konservatiivista radio-ohjelmaa, joka lähetetään kotikaupunki Atlantasta ympäri maata. Afroamerikkalaisella umpikonservatiivilla ei ole saumaa, mutta kampanja tuo Cainin radiouralle mukavasti julkisuutta, sekä tarjoaa tosiuskovalle tilaisuuden evankelisoida kristillisen konservativismin sanomaa.

Rick Santorum
Pennsylvanialaisen ex-senaattorin jalat eivät ole tukevasti maassa, sillä hän vaikuttaa tosissaan uskovansa mahdollisuuksiinsa. Santorumin maailmassa Yhdysvallat on aina oikeassa, muu maailma on paha, ja Jumala loi Amerikan ja kapitalismin. Santorum on henkilönä suoraselkäinen, mutta ei kovinkaan terävä operoija.

Jon Huntsman
Pikkuehdokkaista Huntsmanilla on parhaat mahdollisuudet nousta joskus jopa presidentiksi. Maltillinen ja älykäs mormoni on selvästi satsannut tulevaisuuteen sekä toivoon, että hänen puolueensa palaisi joskus järkiinsä sekä poliittiselle keskitielle. Huntsman on johdonmukaisesti kritisoinut puolueen shiia-republikaaneja sekä ideologista hihhulointia. Jos Republikaaninen puolue joskus maltillistuu, Huntsman on sen luonnollinen johtaja.

Gary Johnson
Uuden Meksikon entinen kuvernööri edustaa republikaanien libertaarista laitaa. Hän ei käy kirkossa ja puolustaa huumeiden laillistamista, avointa siirtolaisuutta, sekä valtion toimioikeuksien rajoittamista. Kun Ron Paul joskus jää eläkkeelle, Johnson on valmis kantamaan libertaarien lippua republikaanien riveissä.

Soundtrack: Mötley Crüe, Dr. Feelgood.