Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Republikaanit, ehkäisy ja naisäänestäjät

Marko Maunula
Blogit Americana 2.4.2012 16:00

Republikaanien outo päätös kampanjoida ehkäisykysymyksillä osoittautui katastrofiksi. Naisäänestäjät juoksevat nyt kilpaa ulos puolueesta.

Gallupien mukaan Barack Obama johtaa Mitt Romneytä naisäänestäjien parissa 60-30. Etumatka revähti kuiluksi sen jälkeen, kun Romney ilmoitti, että presidenttinä hän eliminoisi valtionrahoituksen perhesuunnittelussa avustavalle Planned Parenthood -organisaatiolle eikä vaatisi työnantajia tarjoamaan ehkäisykustannukset kattavia sairasvakuutuksia.

Amerikkalaisissa presidentinvaaleissa naiset yleensä äänestävät hieman aktiivisemmin kuin miehet, eli Obaman ylivoimainen etumatka naisäänestäjien parissa on republikaaneille katastrofi. ”Keskittyminen ehkäisykysymyksiin ei ole ollut meille hyväksi,” myöntää republikaaninen strategisti Sarah Taylor Fagen.

Obaman kampanja on nopeasti käyttänyt tilannetta hyödykseen. Obaman uudelleenvalintakampanja nojaa vahvaan naistroikkaan (Stephanie Cutter, Jen O’Malley Dillon ja Julianna Smoot), ja kampanja on ollut erittäin aktiivinen naisten ruohonjuuritapaamisten ja naisille tärkeiden kysymysten (ehkäisy, terveydenhoito, koulutus, työilmapiiri) painottamisessa.

Elleivät republikaanit onnistu houkuttelemaan edes 40-45 prosenttia naisäänestäjistä, Romneyn tappio on varma. Takin kääntäminen voi olla vaikeaa, sillä lyön vetoa vaikka koko omaisuudestani, että Obaman kampanja on jo valmistelemassa naisille suunnattuja tv-mainoksia, jotka herkeämättä muistuttavat naisia Romneyn ehkäisy- ja terveydenhoitopuheista.

Soundtrack: Aretha Franklin, Respect.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Naiset elämän synnyttäjinä ja ylläpitäjinä sekä monipuolisesti ja varovaisesti harkitsevina ovat voimavara, mitä ilman yhteiskunta ei pyörisi eikä ukot voisi koohailla sotimisella. Jospa Amerikan tätit astuisivat johtoon ja toppuuttelisivat sotahaukkoja sekä raamattuun kirjaimellisesti uskovia.

Amerikassa ja ehkä meillä Suomessakin tarvittaisiin jonkun arvovaltaisen kristityn puheenvuoro ehkäisyn oikutuksen puolesta. Jos jokin Jumalan käsky on täysin määrin toteutettu, on se käsky lisääntyä ja täyttää maa. Maahan jo pursuu yli, ihmisiä on suorastaan liikaa. Ja Paavalin melko suorasukaista avioliitto-opetusta ei mitenkään voi käyttää ehkäisykiellon perusteluna, päinvastoin. Vain ehkäisyä käyttäen voi raamatullinen avioliitto-ihanne toteutua ilman pelkoa.