Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanit, ehkäisy ja naisäänestäjät

Blogit Americana 2.4.2012 16:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien outo päätös kampanjoida ehkäisykysymyksillä osoittautui katastrofiksi. Naisäänestäjät juoksevat nyt kilpaa ulos puolueesta.

Gallupien mukaan Barack Obama johtaa Mitt Romneytä naisäänestäjien parissa 60-30. Etumatka revähti kuiluksi sen jälkeen, kun Romney ilmoitti, että presidenttinä hän eliminoisi valtionrahoituksen perhesuunnittelussa avustavalle Planned Parenthood -organisaatiolle eikä vaatisi työnantajia tarjoamaan ehkäisykustannukset kattavia sairasvakuutuksia.

Amerikkalaisissa presidentinvaaleissa naiset yleensä äänestävät hieman aktiivisemmin kuin miehet, eli Obaman ylivoimainen etumatka naisäänestäjien parissa on republikaaneille katastrofi. ”Keskittyminen ehkäisykysymyksiin ei ole ollut meille hyväksi,” myöntää republikaaninen strategisti Sarah Taylor Fagen.

Obaman kampanja on nopeasti käyttänyt tilannetta hyödykseen. Obaman uudelleenvalintakampanja nojaa vahvaan naistroikkaan (Stephanie Cutter, Jen O’Malley Dillon ja Julianna Smoot), ja kampanja on ollut erittäin aktiivinen naisten ruohonjuuritapaamisten ja naisille tärkeiden kysymysten (ehkäisy, terveydenhoito, koulutus, työilmapiiri) painottamisessa.

Elleivät republikaanit onnistu houkuttelemaan edes 40-45 prosenttia naisäänestäjistä, Romneyn tappio on varma. Takin kääntäminen voi olla vaikeaa, sillä lyön vetoa vaikka koko omaisuudestani, että Obaman kampanja on jo valmistelemassa naisille suunnattuja tv-mainoksia, jotka herkeämättä muistuttavat naisia Romneyn ehkäisy- ja terveydenhoitopuheista.

Soundtrack: Aretha Franklin, Respect.