Republikaaniosavaltioissa jylläävä korona muutti puolueen mielen: kärkipoliitikot puhuvat nyt rokotusten puolesta

Kesäkuun loppuun mennessä demokraateista 86 prosenttia oli saanut ainakin yhden rokotuksen, mutta republikaaneista ainoastaan 52 prosenttia.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Nyt kun koronan deltamuunnos leviää Yhdysvalloissa, yhä useammat republikaanit ovat ryhtyneet puhumaan rokotusten puolesta.

Jakautuneessa maassa jopa lääketiede on politisoitunut. Rokotuskartta natsaa vahvasti sinipunaisen vaalikartan kanssa. Osavaltioiden sisällä demokraattien asuttamat kaupungit ovat rokotusmyönteisempiä kuin valtaosin republikaaninen maaseutu.

Myös monet konservatiivisen median näkyvimmistä hahmoista ovat ruokkineet rokotuskriittisyyttä sekä vastustaneet maskipakkoa ja useimpia muita pandemian vastaisia toimia. Trendi syntyi jo pandemian alkuvaiheessa, kun presidentti Donald Trump vähätteli lausunnoissaan koronavirusta.

Republikaanien oikean laidan poliittiset performanssitaiteilijat taistelevat edelleen maskipakkoa ja rokotuksia vastaan, mutta yhä useampi puolueen edustaja on ryhtynyt puhumaan julkisesti rokotusten puolesta, senaatin ryhmänjohtaja Mitch McConnell etunenässä.

McConnell ilmoitti käyttävänsä vaalikassansa rahoja rokotuksien mainostamiseksi kotiosavaltiossaan Kentuckyssa. Steve Scalise, republikaanien konservatiivisen siiven näkyvä edustaja Louisianasta, kertoi ottaneensa rokotuksen ja rohkaisi muitakin tekemään samoin. Alabaman kuvernööri Kay Ivey on toistuvasti puhunut rokotusten puolesta ja kritisoinut rokottamattomia.