Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Republikaaninen puolue vm. 2011: uskonnollinen veroleikkaus-kultti

Marko Maunula
Blogit Americana 6.7.2011 11:29

Yhdysvaltojen budjettitaistelu kertoo väkevää kieltä maan poliittisen kulttuurin rapautumisesta. Ideologia on syrjäyttänyt terveen järjen republikaanien parissa.

Viime kuukaudet demokraatit ja republikaanit ovat vääntäneet kättä budjetista sekä valtion velkakaton nostamisesta. Laki on asettanut Yhdysvaltain velkaantumiselle maksimimäärän, jonka yli hallitus ei saa mennä ilman Kongressin suostumusta.

Vuonna 2008 alkanut taantuma sekä hidas nousu ovat pakottaneet Yhdysvallat elämään entistäkin enemmän velaksi. Talouden stimulointi ja kutistuneiden verotulojen aiheuttamat ongelmat ovat pinoutuneet aikaisempien rakenteellisten ongelmien (liian kapea veropohja, sosiaaliturvan ja terveydenhoidon kustannusvaikeudet) päälle, puskien Yhdysvallat vaarallisen pahasti punaiselle.

Ongelman ratkaisu pitäisi olla helppo. Amerikkalaisten verotaakka on erittäin matala, varsinkin edelleen vaurastuvien hyvätuloisten parissa. Muutaman prosenttiyksikön verojen kiristys, yhdistettynä huolellisesti harkittuihin ja ajoitettuihin menojen leikkauksiin, korjaisi kriisin melko helposti. Republikaanit ovat jatkuvasti muistuttaneet tilanteen vakavuudesta; tokihan he nyt suostuvat amerikkalaiseen versioon sinipuna-yhteistöstä sekä osallistuvat patrioottiseen budjettikompromissiin?

Republikaanien vastaus on selvä: ”Ei!”

Republikaaninen puolue on muuttunut veroleikkauksiin keskittyväksi kultiksi, jonka filosofiassa ei mikään, ei edes valtiontalouden pelastaminen, ole tärkeämpää kuin veroleikkaukset.

Viime kuukausien ajan republikaanit ovat jatkuvasti vaatineet valtion menojen radikaalia leikkaamista, pohtimatta sen riskejä hitaasti kasvavalle taloudelle tai sen aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä. Demokraattien ehdotukset kompromissista ovat törmänneet republikaanien ideologiseen paloseinään. Republikaanien viime viikkojen mantra toistaa, että kaikki ehdotukset verojen nostamiseksi ovat poissa pöydältä.

Demokraatit ovat suostuneet mittaviin kompromisseihin sekä menojen leikkauksiin. He ovat kävelleet pitkälle yli puolitien, mutta vastapuoli kieltäytyy edelleen kaikista ehdotuksista valtion tulopohjan laajentamiseksi.

Mikäli Kongressi ja Valkoinen talo eivät pääse sopimukseen velkakaton nostosta sekä laajemmasta talouspaketista, Yhdysvallat ei kykene suoriutumaan valtionvelkojensa maksusta, miljoonat amerikkalaiset jäävät ilman eläkeshekkejään, ja maan luottokelpoisuus kokee vakavia kolhuja. Yhdysvaltojen maine ja status kokevat vaikeasti korjattavia kolhuja.

Republikaanit eivät itse vallassa ollessaan osoittaneet huolta valtionvelan noususta. Presidentti George W. Bush käänsi presidentti Bill Clintonin budjettiylijäämät alijäämiksi veroleikkaustensa avulla, ja republikaanit hurrasivat kehitystä. Vasta demokraattisen presidentin noustua Valkoiseen taloon siivoamaan republikaanien jälkiä, on puolue yhtäkkiä löytänyt tasapainoisen budjetin uskonnon.

Myös jotkut todellisuudessa operoivat republikaanit ovat pillastuneet puolueensa toimiin. David Brooks, New York Timesin konservatiivinen kolumnisti, on jopa vihjannut, että hänen puolueensa ei ole ehkä kypsä johtamaan. Tervetuloa terveen järjen puolelle, David!

Soundtrack: Ted Nugent, Stranglehold.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kommunismi oli kultti, samoin kapitalismi on sokaissut uskonnollisuuteen taipuvaiset hölmöt.

Ei mitään uutta auringon alla

Kaikkien sotien isän sodat Afganistanissa ja Irakissa ovat maksaneet USA:lle jo noin 4000 miljardia dollaria. USA:n velkakatto eli BKT:n määrä on nyt saavutettu ja luottoluokitus uhkaa laskea. Setelirahoitusta on pakko jatkaa, koska Kiinan piikki on jo kiinni ja muut seuraavat sen perässä kuin hai laivaa.
Obaman julistamaton sota Libyaa vastaan uraanipitoisine pommituksineen syö myös rahaa rutosti.
Obama kasvatti muutenkin liittovaltion budjettivajetta lamantorjunnan vuoksi valtavasti. Hänkään ei ole pyhimys ja on nyt massonien ohjauksessa saadakseen toisen kauden tukirahoituksen.

Eikö USA:ssa asuva uskalla kirjoittaa avoimesti ?

P. Lahti

Marko Maunula on Suomen Kuvalehden kirjoittajista selvästi puolueellisin. Kerta toisensa jälkeen hän hyökkää republikaanien kimppuun ja vaikenee demokraattien röyhkeyksistä. Tälläkin kertaa Maunula hehkuttaa kuinka republikaanit velkaannutti USA:ta ja nyt demokraatiti ovat pelastamassa tilannetta. Nämä demokraattianalyytikot kritisoivat Bushin sotia, mutta Obaman sotia ylistetään tai ainakin niistä vaietaan. Obamahan on laajentanut toimia Pakistaniin ja toki uusimpana Libyan sota.