Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Republikaanien voiton seuraukset

Marko Maunula
Blogit Americana 24.10.2010 21:39

On selvää, että republikaanit ovat matkalla mittavaan vaalivoittoon. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Poliittista halvausta.

Jos republikaaneilla on heikkous, se on heidän taipumuksensa ylilyönteihin. Jokainen kerta kun demokraatit voittavat vaalit, republikaanit näyttävät menettävän järkensä. Jimmy Carter, Bill Clinton, ja Barack Obama ovat heidän mukaansa sosialisteja, joiden tarkoitus on romahduttaa amerikkalainen poliittinen järjestelmä ja tehdä maasta uusi Kreikka.

Erityisesti Obama on tehnyt republikaaneista tyylipuhtaita hysteerikkoja. He ovat ympyräsilmäisen vakuuttuneita, että maltillinen liberaali Obama on itse asiassa vannoutunut Yhdysvaltoja vihaava kenialainen marxisti.

Republikaanien paranoidi pelko ja vaahtosuinen kampanjointi on nyt maalannut puolueen nurkkaan. Jos ja kun se voittaa kontrollin edustajainhuoneesta, sen retoriikka on tehnyt vastuullisesta hallinnosta miltei mahdotonta.

Vaikutusvaltainen republikaaninen edustaja Mike Pence antoi viitetta tulevasta:

”Mitä tulee valtion tuhlaamiseen, budjettivajeisiin, sekä velkaan, me emme suostu kompromisseihin. Me emme suostu kompromissiin terveydenhoidon kaatamisen suhteen. Me emme suostu kompromissiin valtiota paisuttavien ja veroja nostavien demokraattien kanssa.”

Jos republikaanit suostuvat vastuulliseen hallintoon, he petaavat oman tappionsa vuonna 2012. Jos he taas seisovat kantona kaskessa, maan ongelmat budjettivajeineen sekä yskivine talouksineen ovat liki mahdotonta korjata. Jonathan Chait, eräs maan parhaita poliittisia kolumnisteja, povaa että republikaanit yrittävät joko haastaa Obaman valtakunnanoikeuteen, tai ainakin sulkevat liittovaltion hallituksen. 1990-luku, täältä tullaan taas!

Marraskuu sekä seuraavat kaksi vuotta todistavat jälleen vanhan viisauden: republikaanit ovat hyviä voittamaan vaalit, mutta huonoja hallitsemaan, kun taas demokraattien suhteen tilanne on päinvastoin.

Soundtrack: Dungen, Skit i Allt.

PS. Kun sanat loppuvat, ”taide” tulee avuksi. Tämä teos kiteyttää tämän päivän republikaanisen mentaliteetin puistattavan ja pelottavan tarkasti. Ei, teos ei ole ironinen.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Demokraatit hyviä hallitsemaan? Vähäisinkin hiekka rattaissa on saanut koneiston pysähtelemään, vaikka heillä on ollut enemmistä kaikissa tarpeellisissa elimissä ajaa kammottua kenialais-marxilaista agendaansa.

Mutta silti. Voi aikoja, voi tapoja – Onko ”Rally to Restore Sanity” tosiaankin kerran toimineen järjestelmän tehokkain korjausliike. Ehkä on niin, että järjestelmä nimenomaan on niin urautunut ja juurtunut, että se kulkee omalla hairahtaneella reitillään, ja ihimisille jää ainoastaan erilaiset liikkeet: 08 Obama, sitä seuranneet teekutsut, ja nyt tämä, josta ei voi sanoa tuleeko siitä edes liikettä.

tvaara: En olisi aivan näin jyrkkä. Demokraatit puskivat läpi talouden stimulointipaketin, terveydenhoidon uudistuksen, ja finanssimarkkinoiden uudistuksen. He myös nostivat minimipalkkaa, reformoivat opintolainajärjestelmän, sekä paransivat veteraanien terveydenhoitoa. Demokraatit saivat melko paljon aikaan kahdessa vuodessa, varsinkin ottaen huomioon, että republikaanit eivät suostuneet kompromissiin juuri missään kysymyksessä.

Voi olla, että odotukset tekevät työn mahdottomaksi. Tosin osa uudistuksista on aavistuksen torsoja.

Totta silti, että kaksi vuotta on mitättömän lyhyt mittari minkään muutoksen tai muutosta yrittävän suhteen.