Republikaanien vaalistrategia? Estäkää äänestäminen!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalainen politiikka on kontaktilaji. Kun vaaleihin on noin kuukausi, maan politiikan rumimmat puolet nostavat taas päätään.

Jo nyt on liki päivänselvää, että republikaanit voittavat vaalit. He pitävät kontrollin edustajainhuoneesta, ja puolueella on hyvät saumat ottaa myös senaatti haltuunsa. Senaatin kaappaamisen myötä republikaanit kykenisivät halvaannuttamaan presidentti Barack Obaman hallinnon liki totaalisesti.

Republikaanien asetelmat ovat hyvät, sillä historia osoittaa demokraattien tukiryhmien olevan laiskoja äänestämään muissa kuin presidentinvaaleissa. Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat äänestävät useimmiten republikaaneja, ja he raahautuvat uurnille liki jokaisissa vaaleissa. Nuoret, afroamerikkalaiset, latinot ja muut siirtolaisryhmät äänestävät valtaosin demokraatteja, mutta he eivät innostu äänestämään ellei maa valitse presidenttiä.

 

Republikaanit ovat optimisteja, mutta he eivät halua jättää mitään sattuman varaan. Yksi heidän strategiansa tärkeitä työkaluja on demokraattien äänestäjäryhmän rajoittaminen ja puolueen sidosryhmien passivoiminen kaikin mahdollisin keinoin.