Republikaanien puoluekokous: vasemmistolaista talouspopulismia, oikeistolaista arvomaailmaa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tiistaina, 19. heinäkuuta, Donald Trumpista tuli virallisesti republikaanien presidenttiehdokas. Osavaltioiden ääntenlaskenta oli ohi itärannikon alkuillasta. Laskennan ainoa jännitys liittyi pelättyihin protesteihin, jotka eivät lopulta materialisoituneet.

Amerikkalaiset puoluekokoukset ovat harvoin täysin kitkattomia operaatioita. Emotionaalisesti raskaat esivaalit ovat tuoreessa muistissa. Alueelliset kiistat, henkilökohtaiset riidat, ideologiset eroavaisuudet sekä puhdas tappelu vallasta leimaavat monia kokouksia.

Ottaen huomioon kuinka raju esivaalien tappelu oli, republikaanit ovat toistaiseksi onnistuneet pitämään kokouksensa aika tiukasti paketissa. Kun vertaamme toisiimme puolueen vaaliohjelmaa sekä sen presidenttiehdokasta, saavutus on melko kunnioitettava.

Republikaanien vaaliohjelma painottaa monilta osiltaan evankelistista moralismia sekä skeptisyyttä tiedettä kohtaan. Puolue asettautui virallisesti laillista aborttia ja homoliittoja vastaan ja kannattaa aseenkanto-oikeutta. He haluavat pakottaa trans-ihmiset käyttämään syntymätodistuksensa sukupuolen julkisia vessoja.

Puolue myös haluaa eliminoida liittovaltion takaamat opintolainat. Se ei tunnusta kansainvälisen oikeuden auktoriteettia yli amerikkalaisten instituutioiden ja yksilöiden. Ympäristökysymyksissä republikaanien puolueohjelma hyökkää tieteellistä konsensusta vastaan ja julistaa kivihiilen tarjoavan ”puhdasta energiaa”.