Republikaanien kriisi kiteytyy Georgiassa – puolueen johto viitoittaa tietä parempaan tulevaisuuteen

Republikaanikuvernööri on niin pahoissa riidoissa kentän trumpistien kanssa, ettei osallistunut edes kesän osavaltiotason puoluekokoukseen.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Fultonin piirikunnan viranomaiset odottavat Donald Trumpin antautumista pidätettäväksi. Trumpin syytteet – ja republikaanien reaktiot – Georgian osavaltiossa ovat kuin karrikatyyri taistelusta, joka repii Yhdysvaltoja, Georgiaa ja republikaanipuoluetta.

Keskustelin viime viikolla republikaanituttavani kanssa. Kun kysyin, onko hän edelleen aktiivinen puolueessaan, hän vastasi: ”Georgiassa ei ole enää republikaanipuoluetta. On vain lauma kiljuvia huurupäitä, jotka kutsuvat itseään republikaaneiksi.”

Puolueen sisällissota Georgiassa on kiihtynyt vuoden 2020 vaalien jälkeen. Rintamalinjat kulkevat puolueen establishmentin ja trumpilaisen kenttäväen välillä. Fultonin piirikunnan asettamat syytökset Trumpia ja hänen käsikassaroitaan vastaan ovat kärjistäneet taistelua entisestään.

Puolueen kenttä on avoimessa riidassa sen johtajien kanssa. Georgian republikaaninen kuvernööri Brian Kemp ei edes osallistunut Georgian republikaanien puoluekokoukseen tämän vuoden kesäkuussa. Hänen sijastaan tilaisuudessa puhui Trump.