Republikaanien kenttä on salaliittojen kynsissä, koska vaalivoitot eivät anna äänestäjille sitä, mitä he haluavat

Viime vuosikymmeninä republikaanit ovat hallinneet Yhdysvaltain kongressia ja valkoista taloa demokraatteja useammin. Se ei ole estänyt yhteiskuntaa muuttumasta vapaamielisempään suuntaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain politiikassa tietty perusasetelma on ollut viime vuosikymmenet varsin selvä: konservatiivit ovat dominoineet talousajattelua ja liberaalit amerikkalaista kulttuuria. Tämä ristiriitainen tilanne selittää myös osaltaan sitä, miksi salaliittoajattelu on saanut suosiota konservatiivien keskuudessa.

1980-luvulta alkaen Yhdysvallat on kulkenut taloudessa pitkälti Ronald Reaganin viitoittamalla tiellä. Sääntelyn purkaminen ja ennen kaikkea veroleikkaukset ovat muodostaneet republikaanien vaalikampanjoiden keskeisen sisällön.

George H.W. Bush hävisi uudelleenvalintansa isolta osin siksi, että rikkoi lupauksensa olla korottamatta veroja. George W. Bush ja Donald J. Trump lupasivat kumpikin veroleikkauksia ja myös toteuttivat lupauksensa.

Jokaisissa neljän viime vuosikymmenen vaaleissa republikaanien äänestäjät ovat valinneet mieluummin alhaisemmat verot kuin tasapainoisen budjetin.