Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaanien joukkotappelu, toinen erä

Blogit Americana 18.9.2015 09:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

CNN mainosti republikaanien toista presidenttiväittelyä kuin joukkotappelua. Dramaattiset spotit petasivat tapaamisesta puhdasta taistelua ja darwinistisen politiikan juhlaa.

Mainoksista tuli itsensä täyttävä profetia. Keskiviikkoillan debatti tarjosi riitaisan sekoituksen vastakkainasettelua, henkilökohtaisuuksia, omakehua, ylipuhumista ja puhdasta hölmöilyä.

Kolmituntinen sessio oli liian pitkä. Ehdokkaiden kommentit olivat loppusuoralla väsyneitä ja monotonisen toistavia. Uuvuttavan session jälkeen tämä tarkkailija kiteytti omat havaintonsa yhdeksään pointtiin:

  1. Carly Fiorina on erittäin taitava väittelijä. Hän oli valmistautunut huolellisesti, osasi puolustaa itseään ja hyökätä tarvittaessa. Hän noussee nopeasti gallupeissa.
  1. On suorastaan uskomatonta, kuinka republikaanit ovat onnistuneet vakuuttamaan itsensä, että kuusi viime vuotta ovat merkinneet katastrofaalista talous- ja ulkopolitiikkaa. Faktat eivät ole onnistuneet rikkomaan puolueideologista kuplaa.
  1. Jos republikaanit haluavat voittaa, heidän kannattaisi harkita John Kasichia erittäin vakavasti. Maltillinen, rauhallinen ja praktinen poliitikko ei sytytä esivaalien tosiuskovia, mutta hän olisi ehkä puolueen vahvin kortti itse vaaleissa. Ohion pidetty kuvernööri toisi myös elintärkeän taisteluosavaltion republikaaneille.
  1. Politiikan lainalaisuudet eivät päde Donald Trumpiin. Lausunnot, jotka tuhoaisivat tavallisen poliitikon uran yhdessä päivässä, saavat Trumpin kannattajat hurraamaan miehelle entistäkin enemmän.
  1. Chris Christie on satsannut koko kampanjansa taloudelliseen populismiin, ja Mike Huckabeen kampanja seisoo tai kaatuu (eli kaatuu) fundamentalistikristittyjen äänestäjien mukana. Rand Paul seuraa isänsä jalanjäljissä: libertaarit taputtavat, mutta Valkoinen talo jää haaveeksi.
  1. Jos Marco Rubion ura kehittyy normaalisti, ilman isoja skandaaleja tai mullistuksia, hänestä tulee republikaanien presidenttiehdokas seuraavan vuosikymmenen sisällä. Vetoava henkilöhistoria, taitava keskustelija.
  1. Ted Cruz on aikamatkustaja 1950-luvun John Birch Societyn kokouksesta.
  1. Jeb Bush yritti olla hieman energisempi, mutta miehen karismavajaus on edelleen selkeä. Hän kuulostaa edelleen mieheltä, joka yrittää myydä minulle henkivakuutusta.
  1. Väittelyn moderaattorit olivat täysin voimattomia 11 väittelijan ryhmäriidassa. Formaatti on täysin toivoton. Äänestäjät eivät juuri oppineet mitään uutta ehdokkaista, ehkä Fiorinaa lukuun ottamatta. Seuraavaa väittelyä ei kannata järjestää ennen kuin kärkiehdokkaiden ryhmä on kutistunut 3–5 ehdokkaaseen.