Republikaanien hiljainen reformi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama piti kansakunnan tila -puheen eilen. Tämänvuotinen puhe oli poliittista pakkopullaa, mutta republikaanien vastineet tarjosivat mielenkiintoisen kurkistuksen tulevaan oppositiopolitiikkaan.

Tänä vuonna republikaanit tarjosivat kaksi vastinetta. Marco Rubio antoi puolueen virallisen vastauksen Obamalle, ja Rand Paul puhui teekutsulaisten puolesta.

Obaman ensimmäisellä kaudella republikaanit valitsivat erittäin aggressiivisen, ”ei”-sanan toistoon perustuvan oppositiopolitiikan. He tekivät Obaman vastustamisesta keskeisen poliittisen ideologiansa. Kuten senaatin republikaanien pomo Mitch McConnell sanoi, ”Meidän päällimmäinen tavoitteemme on tehdä Obamasta yhden kauden presidentti.”

Strategia epäonnistui. Obama voitti marraskuussa selvällä enemmistöllä. Hänestä tuli ensimmäinen presidentti sitten Ronald Reaganin, joka voitti kahdet vaalit yli 50 prosentilla äänistä. Republikaanien pitää luoda uusi strategia, keskittyä laajentamaan puolueen kannatusta ennen seuraavia vaaleja.

Marco Rubion puhe antoi vihjeitä republikaanien strategiasta. Rubion valinta on osoitus, että puolue haluaa houkutella latinoja. Miamilainen senaattori piti puheensa sekä espanjaksi että englanniksi. Hänen esiintymisensä oli kankeaa ja puhe ei säväyttänyt, mutta sen viesti antoi tärkeitä vinkkejä republikaanien tulevaisuudesta.

Republikaanit yrittävät hiljalleen hiipiä lähemmäksi keskustaa. Amerikkalaisten enemmistö ei pidä ideologisesta jyrkkyydestä, tuli se sitten oikealta tai vasemmalta. Rubion puhe osoitti puolueen tiedostaneen, että republikaanien viimeaikainen oikeistolaistuminen pelottaa amerikkalaisia. Rubio painotti sosiaaliturvan ja kansaneläkejärjestelmän turvaamisen tärkeyttä. Myös vaihtoehtoiset energiamuodot ja siirtolaislainsäädännön remontti saivat Rubion kannatuksen. Puhe myös kosiskeli keskiluokkaa, pyrkien vakuuttamaan äänestäjät, että talouden liberalisointi auttaa kaikkia amerikkalaisia.

Rubioon verrattuna Rand Paulin puhe tarjosi sloganeita jauhavaa teekutsu-liturgiaa. Silti, jopa Paulin puhe ryyditti menojen leikkaamista tukevaa puhettaan maahanmuuton puolustamisella.

Republikaanit ovat edelleen uskollisia tarjonnan talouspolitiikalle ja alhaisten verojen ideologialleen, mutta he ovat pehmentämässä viestiään. He haluavat osoittaa, että he ymmärtävät keskiluokan ongelmia sekä tiedostavat ympäristökysymyksien tärkeyden. Republikaanit ovat aloittaneet marssin hieman lähemmäksi keskustaa. Nyt puolueen haaste on pitää sen oikea siipi ruodussa.

Soundtrack: Ted Nugent, Wango Tango.