Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Republikaani Jeff Flake nousi kapinaan: Trump on myrkyllinen hedelmä

Blogit Americana 3.8.2017 13:08
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanisenaattori Jeff Flake Arizonasta avasi epävirallisesti vuoden 2024 presidenttikampanjansa.

Flake on kirjoittanut ”jatkoa” toisen arizonalaisen senaattorin, Barry Goldwaterin, samannimiselle kirjalle The Conscience of a Conservative (Konservatiivin omatunto).

Vuonna 1960 Goldwater valitti, kuinka republikaaninen puolue on hyväksynyt suuren valtion ja sen byrokratian, korkean verotuksen ja keskitetyn hallinnon.

Tänään Flake kritisoi puoluettaan sen ideologisesta joustavuudesta ja käytöstapojen puutteesta sekä Goldwaterin perinnön hylkäämisestä.

Republikaanien muukalaiskammo, populismi, isolationismi ja protektionismi ovat ristiriidassa monien konservatiivisten periaatteiden kanssa ja vahingoittavat republikaanisen puolueen kykyä olla toimiva hallintopuolue, Flake sanoo.

Republikaanit syleilevät mitä tahansa.

Flake kritisoi myös puolueensa henkilökohtaisuuksiin, paranoideihn teorioihin ja moukkamaiseen käytökseen liian usein sortuvaa kampanjointi- ja kommunikointilinjaa.

Hän valittaa, kuinka liian monet republikaanit ovat innolla syleilleet mitä epäilyttävimpiä ja vastenmielisimpiä henkilöitä ja paranoideja teorioita demokraattien vastustamisen nimissä.

”Jos periaatteemme ovat niin joustavia, että ne eivät ole enää periaatteita, mikä sitten oli poliittisten voittojemme koko pointti?” Flake kysyy.

Donald Trump ei ole ongelmien syy vain seuraus, Flake sanoo. Strategia, joka on tähdännyt vaalivoittoihin hinnalla millä hyvänsä, kantaa myrkyllisiä hedelmiä. Puolueen, joka julisti keskellä historiallista talouskriisiä että sen tarkein tehtävä on tehdä Barack Obamasta yhden kauden presidentti, ei pitäisi yllättyä kyynisen strategian seurauksista.

 

Flake ei ole vasemman laidan republikaani vaan ideologisesti vankka konservatiivi. Hän uskoo vapaaseen kauppaan, liittovaltion vallan rajoittamiseen, markkinapohjaisiin ratkaisuihin. Hän äänesti Obamacaren kaatamisen puolesta.

Populismin ja trumpismin kaapanneessa republikaanisessa puolueessa Flake edustaa puolueen perinteisiä arvoja. Hän myös muistuttaa käytöksen, etiikan ja arvokkuuden tärkeydestä poliittisessa kulttuurissa, jossa sirkuspellet ja töykeät moukat ovat kaapanneet megafonin.

Konservatiivi ja herrasmies Jeff Flake painottaa arvojaan, koska ne ovat hänelle tärkeitä. Politiikko Jeff Flake on nyt pistänyt pottinsa likoon trumpismin kaatumisen puolesta.

Jos puolue ja sen äänestäjat väsyvät Valkoisen talon valehteluun, kaaokseen ja aikaansaamattomuuteen, Flake on nyt ilmoittautunut taisteluun puolueen vastarinnan ja tulevaisuuden johtajuudesta.

 

Soundtrack: Glen Campbell, By the Time I Get to Phoenix.