Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Raskaan vuoden päätteeksi minulla on hiukan yli viisi toivetta joulupukille

Blogit Americana 22.12.2017 10:31
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

2017 kiihdyttää loppusuoralle. Vuosi oli paikoitellen raskas niin yleisellä kuin yksityiselläkin tasolla.

Yhdysvaltojen poliittinen tasapainottomuus jatkui, kun presidentti Donald Trump osoittautui yhtä kaoottiseksi ja protokollasta sekä käytöstavoista piittaamattomaksi operoijaksi kuin ehdokas Trump.

Maan jakautuminen poliittisiin heimoihin jatkui, ja luottamus instituutioihin rapisi sen sivutuotteena. Yhdysvallat on kulttuurisesti palaamassa 1960-luvun huonoihin päiviin.

Henkilötasolla läheisten kuolemat varjostivat ammatillisesti hyvää vuotta, mutta elämä menee eteenpäin, koska sen on pakko.

Mutta Joulupukki on taas tulossa! Jätän lahjapyyntöni tähän, sillä oletan hänen lukevan Suomen Kuvalehteä, viisas suomalainen kun on. Tänä jouluna pyydän pukilta…

 

Perspektiiviä ja kykyä analyyttiseen ajatteluun

Hysterian, emotionaalisten reaktioiden ja lauma-ajattelun vaivaamassa maailmassa toivon, että me kaikki oppisimme paremmin hengittämään syvään, rauhoittumaan ja tutkimaan maailmaa sekä omaa lähiympäristöämme viileän analyyttisesti. Raivokas kohkaaminen asiasta kuin asiasta on jo nähty ja huonoksi havaittu.

 

Halua ymmärtää toisiamme

Jos joku on eri mieltä kanssamme, olisi kiva jos oppisimme kuuntelemaan ja ymmärtämään mistä heidän maailmankuvansa ponnistaa. Tämä ei tarkoita jokaisen äärihihhulin fanatismin hyväksymistä, mutta ymmärtäminen on tärkeä askel reformissa.

 

Toimeliaisuutta

Saakoon työttömät töitä ja nuoret opiskelijapaikkoja. Toivon kaikkien kykenevien voivan osallistua yhteiskuntamme ja maailmamme rakentamiseen – vaikka vapaaehtoistyön kautta, ellei jollakulla ole muuta mahdollisuutta. Työ tekee hyvää sekä yhteiskunnallemme että mielenterveydellemme.

 

Terveyttä

Jokainen vuosi, jonka leukemiani pysyy poissa, on suuri lahja. Oireeton vuosi 2018 olisi henkilökohtaisista lahjoista suurin. Toivon samaa kaikille suomalaisille – ja erityisesti muille kroonisen sairauden potijoille.

 

Muita asioita

Mukavat pyjamat olisi kiva juttu. Kuten myös pullo Laphroaig single maltia ja/tai liput Atlanta Hawksin korispeliin. Itse lupaan antaa pienen rahalahjoituksen Médecins Sans Frontières -järjestölle ja Pelastusarmeijalle. Ja lupaan lahjoittaa aikaani kodittomien avustusjärjestölle tai ongelmien kanssa painivien perheiden lapsien tukiopetukselle.

 

Erinomaista joulua ja uutta vuotta!

 

Soundtrack: Louis Armstrong, Cool Yule