Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Rasistiset muistomerkit poistettiin – Valkoiset loukkaantuivat, kun heidän historiansa ”häpäistiin”

Blogit Americana 5.6.2017 10:30
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

New Orleans poisti toukokuussa Konfederaation muistomerkit kaupungista. Toivottavasti muut Etelän kaupungit seuraavat esimerkkiä.

Monet Etelän kaupungit juhlistavat edelleen Konfederaation veteraaneja ja kenraaleja. Heitä esittävät patsaat, aukiot ja muut muistomerkit ovat näkyvästi edustettuina Texasista Tennesseehen, Floridasta Virginiaan.

Muistomerkit juhlistavat Etelän konservatiivisten valkoisten tulkintaa sisällissodasta.

Hävityn sodan jälkeen monet Etelän valkoiset asukkaat eivät halunneet myöntää edes itselleen, että he aloittivat Yhdysvaltojen historian verisimmän sodan pitääkseen neljä miljoonaa afroamerikkalaista orjuudessa.

Valkoinen poliittinen valtakoneisto kehitti teorian taistelusta osavaltioiden oikeuksien puolesta. He uskottelivat sisällissodan olleen Etelän puolustustaistelu jenkkien ylivaltaa ja hyökkäystä vastaan.

Osana taistelua historian olemuksesta Etelä pystytti muistomerkkejä sodalle ja sen veteraaneille. Muistomerkit kunnioittivat Konfederaation sotilaita vapauden, kansalaisten oikeuksien, kotiseutunsa ja muiden perusarvojen puolesta taistelleina sankareina.

Muistomerkeillä oli myös uhkaileva merkitys. Ne tarjosivat miljoonille Etelän afroamerikkalaisille muistutuksen valkoisesta ylivallasta.

Patsaiden ja aukioiden tarkoitus oli painottaa Etelän olevan valkoisten ihmisten hallitsema alue, puskea vähemmistöt sen kulttuurin, politiikan ja historian marginaaleihin.

 

New Orleans, Etelän tärkein satama ja sisällissodan aikana sen suurin kaupunki, meni sodan jälkeen vielä pitemmälle. Vuonna 1891 kaupunki pystytti patsaan kunnioittamaan Liberty Placen taistelun valkoisia ”sankareita”.

Liberty Placen taistelu oli New Orleansin valkoisten rasistien aseellinen kansannousu jälleenrakennusvuosien demokraattisesti valittua hallintoa vastaan. He halusivat syrjäyttää rodullisesti suvaitsevaisen hallituksen ja palauttaa kaupungin valkoisten rasistien komennukseen.

Pormestari Mitch Landrieu poisti Liberty Placen patsaan kuluvan vuoden huhtikuussa. Toukokuussa kaupungin työmiehet poistivat kolme muuta Konfederaatiota juhlivaa patsasta kaupungista.

Jotkut Etelän valkoiset olivat luonnollisesti raivoissaan heidän historiansa ”häpäisystä”. Pormestari Landrieu sai niskaansa roppakaupalla solvauksia ja uhkauksia, mutta Landrieu ei antanut periksi.

Patsaat olivat terrorismin symboleita.

Pormestari Mitch Landrieu selitti toimensa hienossa puheessa.

”Nämä patsaat olivat terrorismin symboleita aivan samoin kuin Ku Klux Klaanin palavat ristit”, Landrieu sanoi ja oli oikeassa.

Kahdessa minuutissa Landrieu selittää symbolien tarkoituksen ja merkityksen sekä sen, miksi patsaat olivat haitallisia kaupungille ja sen asukkaille. Suosittelen videota lämpimästi:

 

Soundtrack: The Allman Brothers Band, Whipping Post.