Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Rasismin ja vihan symboli

Blogit Americana 24.6.2015 10:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joskus hyvät asiat kasvavat tragedian raunioilla. Charlestonin traagisella joukkomurhalla on ollut pari ilahduttavaa seuraamusta.

Ensiksikin on ollut hienoa todistaa charlestonilaisten reaktioita tragediaan. Afroamerikkalaiset ja valkoiset ovat lähestyneet toisiaan ja tuominneet tappajan teot yhteen ääneen, rukoilleet yhdessä ja kokoontuneet samojen kattojen alla.

Toisekseen tragedia on synnyttänyt joukkoliikkeen Konfederaatin symbolien poistamiseksi julkisista tiloista. Liike on elänyt jo vuosikymmeniä, mutta nyt myös republikaanit ovat kääntyneet Konfederaatin lippua vastaan.

Konfederaatin lippu oli vanha Etelän itsenäisyyden symboli. Se koki uuden renessanssin 1950-luvulla, kun Etelän rasistit protestoivat kansalaisoikeusliikettä heiluttamalla Stars and Barsia. Georgia teki Konfederaatin lipusta keskeisen osan omaa lippuaan vuonna 1956 ja luopui siitä vasta 2003, kiivaan poliittisen väännön jälkeen. Etelä-Carolina nosti lipun osavaltion kongressin salkoon vuonna 1962. Mississippi vahvisti Konfederaatin symbolin osaksi lippuaan viimeksi vuonna 2001.