Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Rasismi palaa politiikkaan

Blogit Americana 15.9.2009 20:47
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Obaman valinnan jälkeen Yhdysvallat eli aikansa rodullisen harmonian hurmosta. Nyt rasismi on palannut rymisten politiikkaan – myös afroamerikkalaisten toimesta.

Viime viikkojen kysymys on ollut, että miten suuri osa Obaman vastustusta on rodullisesti motivoitunutta. Rasismi on tuskin tärkein tekijä opposition uhossa, mutta se soittaa vähintäänkin komppikitaraa.

Mutta osataan sitä aidan toisellakin puolella.

Atlanta on keskellä tiukkaa vaalikampanjaa pormestarin virasta. Viimeiset 35 vuotta Atlantan pormestari on ollut afroamerikkalainen; ei yllätys kaupungissa, joka on ollut jo vuosikymmeniä valtaosin afroamerikkalainen sekä poliittisesti liberaali. Tänä vuonna Mary Norwood, maltillinen ja valkoihoinen ehdokas, on pärjännyt gallupeissa hyvin.

Ajatus valkoisesta pormestarista ei miellytä kaikkia. Elokuussa kaupunkia kiersi paikallisen afroamerikkalaisen poliittisen taustavaikuttajan kirje, joka kehoitti afroamerikkalaisia äänestäjiä yhdistämään voimansa yhden mustaihoisen kandidaatin taakse. Kirje painotti, että pormestarin viran pysyminen afroamerikkalaisissa käsissä on itsessään tärkeää. Afroamerikkalaiset ehdokkaat onneksi vetivät välittömästi pesäeron kirjeen viestiin ja kirjoittajiin.

Memphisin piirin demokraatit ovat matkalla kohti rumaa ja rodun sävyttämää esivaalia. Viimeiset kaksi kautta valtaosin afroamerikkalaista Memphisiä on edustanut Steve Cohen, ultraliberaali juutalainen. Cohenin mustat äänestäjät arvostavat edustajaansa, ja hänen agendansa on saanut kansalaisoikeusjärjestöjen täydellisen tuen. Mies jopa harkitsi liittymistä kongressin mustien edustajien kerhoon.

Nyt Memphisin afroamerikkalainen ex-pormestari Willie Herenton on aloittanut kampanjoinnin Cohenia vastaan. Hänen kampanjapäällikkönsä ei kritisoi Cohenin toimia, mutta sanoo miehen olevan väärän värinen: ”Tämä edustajanpaikka on luotu ihmisille jotka muistuttavat meikäläistä… Sitä ei tehty juutalaiselle tai kristitylle; se on mustien ihmisten edustamista varten.”

Rotu on edelleen tärkeä kortti. Onneksi ei enää ässä, mutta valttikortti kumminkin.

Soundtrack: Bob Marley, Redemption Song.