Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Rasismi – idioottien ideologia

Marko Maunula
Blogit Americana 8.6.2012 17:57

Jalkapallon EM-kisat ovat käynnistyneet, ja rasismi nosti rumaa päätään heti kättelyssä.

Puolalaiset ”fanit” saapuivat joukolla seuraamaan Hollannin harjoituksia ja pilkkaamaan Hollannin mustaihoisia pelaajia. Pilkkaajia oli satoja. Joukkueen kapteeni Mark van Bommel sanoi, että jos vastaava toistuu itse pelissä, hän pyytää erotuomaria viemään joukkueen pois kentältä. Italian Mario Balotelli ilmoitti marssivansa välittömästi pukuhuoneeseen, jos hän kuulee rasistisia huutoja katsomosta.

Hollanti ja Balotelli ansaitsevat aplodit. Toivoisin ainoastaan, että mahdollisten rasististen huutojen tapahtuessa kaikki joukkueet marssisivat ulos kentältä solidaarisuuden osoitukseksi mustille pelaajille.

Toivottavasti Ukraina ja Puola osoittavat kuuluvansa sivistysvaltojen joukkoon ja kisat sujuvat herrasmiesmäisessä hengessä. Silti, rasismin pelko on leimannut kisojen odotusta, myrkyttäen urheilujuhlan ilmapiiriä. Sol Campbell kehoitti aikaisemmin ei-valkoisia Englannin faneja pysymään kotona. Rasistisen väkivallan uhka on liian vahva, Campbell pelkäsi.

Vaikka pistäisimme sivuun eettiset kysymykset, ainakin allekirjoittanutta hävettäisi olla rasisti. Mitä takapajuisempi yksilö, yhteisö, tai valtio, sitä rasistisempi hän/se on. Moderni rasismi on miltei suorassa yhteydessä huonoon koulutukseen, sosioekonomiseen statukseen, ja puhtaaseen typeryyteen – ainakin läntisessä maailmassa.

Euroopassa rasismia esiintyy eniten itäisen ja eteläisen Euroopan köyhissä, vasta hiljattain kommunismin tai fasismin ikeestä vapautuneissa maissa. Yhdysvalloissa rasismiin törmää eniten Etelän ja Keski-Lännen köyhissä, syrjäisissä ja huonosti koulutetuissa pikkukaupungeissa.

Ehkä Amsterdamista, Pariisista, Roomasta, Berliinistä, Lontoosta ja muista vauraista ja kulturaalisesti elinvoimaisista kaupungeista tulevien pelaajien pitäisi suhtautua typeriin, köyhiin, ja moukkamaisiin pilkkaajiinsa sekoituksella ansaittua suuttumusta, naurua, ja myös sääliä. Lapsena kuulin kerrottavan, että pilkkaaminen kertoo enemmän pilkkaajasta kuin sen kohteesta. Tässä yhteydessä isoäidin viisaus pitää sataprosenttisesti paikkansa.

Soundtrack: New Order, World in Motion.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Urheilumaailma on perinteisesti ollut rasismista vapaa, johtuen urheilumaailman lainalaisuuksista, urheilijan syntyperällä ei ole mitään tekemistä urheilusuoritteen kanssa, sekä urheilumaailman kansainvälisyydestä.

Urheilumaailmassa rasismia esiintyy lähinnä alasarjatasolla, riippuen valtiosta ja tapakulttuurista.
Luonnollisestikaan yksittäisten henkilöiden sivistymättömyydelle (rasismille) ei juurikaan mitään voi, lyhyellä aikajänteellä, pitkällä aikajänteellä tapakulttuuri toimii ohjaavana (laumakulttuuri) tekijänä ja yksittäisten henkilöiden mielenvikaiset purkaukset eivät ole kovinkaan yleisiä.

Rasismi sinällään on kanava yksilön vihan ja pettymyksen tunteelle, sekä osalla laumakulttuuria (halu kuulua joukkoon). Yhteiskunnan (tapakulttuuri) viestin pitää olla selkeä, ongelmat yhteiskunnassa eivät ratkea järjettömillä purkauksilla (rasistinen käyttäytyminen) eikä yhdenkään yksilön ongelmat poistu rasistisilla toimintatavoilla.

Rasismi on syvällä ihmisessä, joka kumpuaa primitiivisestä pelosta jotain erilaista tai uutta kohtaa. Tätä ei saa ihmisestä kytkettyä helpolla pois, vaikka kuinka yritettäisiin kieltää tämä tosiasia. Jokainen meistä on ainakin lähtökohtaisesti hiukan rasisti. Tämän ongelman korjaa ainoastaan koulutuksen kautta saatu sivistys, ehdollistuminen sellaiseen ympäristöön, jossa paljon vieraita kultttuureja ja eri rotuja sekä muuta yhteistyötä jossa pelko toista ”erilaisuutta” kohtaan poistuu tai ainakin vähentyy.

On totta että vähemmän koulutettujen ja köyhien keskuudessa esiintyy enemmän rasismia , joka saattaa kummuta enemmänkin omasta deprivaatiosta, köyhyydestä ja turhautumisesta. ”Alemmalla” luokalla on myös usein vähemmän ”hyviä” kontakteja vieraisiin kulttuureihin , joka entisestään lisäävät ennakkoluuloja erilaisuutta kohtaan.

Ja löytyy sitä rasismia myös valkoihoisia kohtaan ihan yhtälailla.

Slummit ja ghetot tosiaan vastaanottavat hallinnollisten kokelujen kuten multikulturalismin negatiiviset piirteet konkreettisesti (ainakin Suomessa) siinä missä koulutettu luokka yleensä asuu alueilla, joissa näitä lieveilmiöitä ei ole esillä päivittäisessä elämässä. NIMBY, anyone? Koulutetuilla alueilla ei ole rasismia mutta eipä ole vaikeimmin integroitavia siirtolaisryhmiäkään. Ne ovat lähiöissä. En pidä ihan kauhean suurena ihmeenä tätä kautta, että lähiö tuo mahdollisia multikulturalismin negatiivisia kehityspiirteitä kuten uusrasismia enemmän julki kuin akateeminen pientaloalue.

Varakkaiden rahapussi on suoja siihen, että saa olla vertaistensa seurassa eikä naapuriin tule niitä, joiden nimiä ei osaa lausua eikä uskalla mongertaakaan. He jäävät köyhempien keskuuteen ja jos heistä on ongelmia kuten halla-ahot väittävät, ne jäävät näiden persua änestävien riesaksi. Oikeastaan ihan oikein niille persuihin loikanneille, kun eivät osaa äänestää oikein ja kuuliaisesti eliitille.

Rasismin määritelmä:

”kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla”

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattaminen on rasistista. Samaten kuin ajatella oman perheensä etua.

Jorma: Esille nostamassasi määritelmässä puhutaan kyllä syntyperän tai kansallisuuden mukaan erottelemisesta, jota esimerkiksi MM-kilpailuissa toki esiintyy. Jos olisit kuitenkin malttanut esimerkkejä kirjoittaessasi lukea loput 3/4 määritelmästä, olisit varmasti ymmärtänyt rasismissa olennaista olevan juuri sen motiivit ja seuraukset —
” tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla”.
Omaan maahansa ja syntyperäänsä suhtautumisessa ei tarvitse olla kääntöpuolena muiden kansallisuuksien polkemista?

Kahvikuppi on varmaan käynyt jääkiekkopelissä ja siellä nimenomaan dissataan vastustajaa ja kun on kyse kansallisista joukkueista se on kai sitten rasismia.

Miksi muuten uskovaisten sallitaan pilkkaavan omilla aivoillaan ajattelevia halventavin termein esim. pakana tai vastaava ? Millä sanoilla islamissa vastaavasti kutsutaan sellaista henkilöä, joka ajattelee tieteen tuomalla viileydellä menneisyyttä ja sen ihmeellisyyksiä.