Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Rasismi – ei vain eurooppalaisille

Blogit Americana 12.12.2012 16:29
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mitä rasismi-keskusteluun tulee, amerikkalaiset ovat pari vuosikymmentä eurooppalaisia serkkujaan edellä.

Kysyttäessä ihmisten taipumuksesta rasismiin, SK:n haastattelema rasmismitutkija Anna Rastas vastasi: ”Jokainen meistä eurooppalaisista on syntynyt kulttuuriin, joka on rasistinen.”

Olen monessa asiassa samaa mieltä Rastaksen kanssa, mutta vastaus viimeiseen kysymykseen tökkäsi. Miksi yksilöidä eurooppalaiset? Eiköhän samaa taipumusta löydy jokaiselta ihmisen asuttamalta mantereelta.

Rasismi on rodullinen variaatio ”me/ne”-jaosta. Kanssaihmisten jaotteleminen meihin ja muihin oli jossain evoluution vaiheessa tärkeä toiminto, joka auttoi ihmiskuntaa pysymään elossa vaarallisessa esihistoriallisessa maailmassa. Myöhemmin rasismista kehittyi taloudellisen edunvalvonnan työkalu, jota eri heimot ja kansakunnat käyttivät hyväkseen vuosituhansia. Se oikeutti valloitukset ja kolonialismin, orjuuden ja muun taloudellisen hyväksikäytön.

Historiallisesti me/ne -ajattelu ja rasismi eivät rajoitu vain Eurooppaan. Afrikkalaiset heimoriidat, Han-kiinalaisten historiallinen ja hyvin dokumentoitu muukalaisviha sekä japanilainen imperialismi ovat tästä vain muutamia esimerkkejä. Aniharva hyvin koulutettu ja objektiivisesti operoiva tämän päivän historioitsija painottaisi rasismia erityisen valkoiseksi ja/tai eurooppalaiseksi ilmiöksi.

Rasismin tutkiminen on kuin mikä tahansa tieteenlaji. Se edistyy sukupolvien pitkäjänteisen työn myötä. Tällä hetkellä amerikkalaiset tutkijat ovat edellä esimerkiksi eurooppalaisia kollegoitaan, sillä sattuneista syistä johtuen amerikkalaiset ovat joutuneet pohtimaan aihetta kauemmin ja konkreettisemmin. Amerikkalaisten intiaanien historian tutkimus tarjoaa kehityksestä erinomaisen esimerkin.

Vielä puoli vuosisataa sitten historioitsijat käsittelivät intiaaneja vaarallisina villeinä. He olivat marginaalisia mutta negatiivisia hahmoja tarinassa, jossa valkoiset hitaasti mutta varmasti valloittivat raja-alueet, tuoden demokratian, sivistyksen ja kapitalismin kaikkialle Pohjois-Amerikkaan. Intiaanit vastustivat kehitystä, mutta he, onneksi, kaatuivat kehityksen tieltä.

Sama asenne hallitsi myös populaarikulttuuria. Lännenelokuvissa intiaanit olivat John Waynen pyssynruokaa ja vaarallisia villi-ihmisiä, jotka tappoivat valkoiset pioneerit ja varastivat heidän vaimonsa ja lapsensa.

1960-70 luvuilla historioitsijat käänsivät intiaanikuvan päälaelleen. Uusi sukupolvi kansalaisoikeusliikkeen ja uuden etnohistorian innoittamia New Left -tutkijoita kasitteli intiaaneja uhreina. He olivat jaloja preerioiden asukkaita, jonkin sortin protohippejä, jotka elivät tasapainossa luonnon kanssa, harjoittivat kylädemokratiaa ja yrittivät epätoivoisesti elää rauhassa väkivaltaisten, maata ryöstävien ja pahojen valkoisten kanssa. Tämäkin mielikuva levisi populaarikulttuuriin, esimerkkeinä elokuvat Pieni suuri mies ja Verinen sotilas.

1980-90 luvuilla historiankirjoitus omaksui uuden, radikaalin virkistävän lähestymistavan, joka käsitteli amerikkalaisia intiaaneja ihmisinä. Uudessa historiankirjoituksessa intiaanit olivat, tilanteesta riippuen, itsekkäitä ja anteliaita, jalomielisiä ja julmia, kykeneviä vihaan ja rakkauteen kuten kaikki ihmiset. Vallan ja rahan motivoimat intiaanit tappoivat vihollisensa säälittä, aivan kuten heidän valkoiset serkkunsakin. Heillä ei ollut myyttistä yhteyttä luonnon kanssa, vaan he syyllistyivät luonnon ylikuormittamiseen ja ylimetsästykseen aivan kuten valkonaamatkin. Intiaanit eivat olleet barbaarisia villejä tai protohippejä, vaan ihmisiä – kuten sinä ja minä.

Suomalainen rasismi-keskustelu ei ole aina ja kaikkialla saapunut kolmannelle tasolle. Rasisteille siirtolaiset usein edustavat vielä sivistymättömiä ja alikehittyneitä villejä, jotka uhkaavat hyvän ja toimivan yhteiskunnan perusteita. Aktiiviset rasismin vastustajat paikoitellen syyllistyvät liialliseen valkoiseen itseruoskintaan, ylisyyllistäen konflikteista valkoista rasismia ja meidän muka poikkeuksellisen muukalaisvihamielistä kulttuuriamme.

Itsekkyys, epäluuloisuus, vakuuttuneisuus omasta erinomaisuudesta, kyky rakkauteen, anteliaisuus, anteeksianto, viha, ja kaikki muut ristiriitaiset emootiot jotka tekevät meistä ihmisiä ovat universaaleja ilmiöitä. Ne heijastuvat niin yksilöiden kuin yhteiskuntienkin tasoilla. Väite, että joku ryhmittymä on johdonmukaisesti ja universaalisti poikkeuksellisen epäluuloinen ja ilkeä muita kohtaan on historiallisesti perusteeton ja moraalisesti arveluttava – jopa rasistinen.

Soundtrack: Public Enemy, Bring the Noise.