Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Rakentava pelko motivoi

Marko Maunula
Blogit Americana 11.4.2017 14:44
’Pelolle ei saa antaa valtaa!” Lauseesta on tullut viime vuosien some-mantra terrori-iskujen yhteydessä. Pinnallisella tasolla siihen on helppo yhtyä. Terroristit pyrkivät nimenomaan terrorisoimaan, ja alistuminen siihen merkitsee terroristien voittoa. Tälläkin kolikolla on toinen puoli. Jos m...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Sanon suoraan, että hyväksyin satunnaiset terrori-iskut normaaleiksi jo joskus 70-luvulla. Bunuelin ja Chabrolin elokuvat kertoivat nykypäivästä eivätkä epämääräisestä tulevaisuudesta.

2010-luvun terrorismissa on kyse vain osittain islamismin radikaalistumisesta. Enemmän on kyse radikalismin islamisoitumisesta. Varovaisuus on järkevää, mutta ei tätä voi muutenkaan sanoa: valtaa pelolle ei saa antaa. Olisi myös hyvä, että Eurooppa ei antaisi valtaa ristiretkeilijöille.

Terroriin ovat syypäitä sen suorittajat. Ne, jotka taustalla suunnittelevat, yllättävät ja rahoittavat tekoja ovat myöskin suorittaja. Yhteiskunnan tehtävä on suojella jäseniään. Terrori on sotaa, jota käydään ilman sääntöjä. Terrorin suorittajat luopuvat ihmisarvostaan.
Valtiollinen terrori on osa kokonaisuutta, salaiset operaatiot ovat terroria, jos ne kohdistuvat syyttömiin ja sivullisiin. Vihollisen tunnistaminen on olennaista, siis syyttömille ei kosketa. Syyriassa ilmeisesti kostettiin, ja välineillä, jotka eivät erottele. Uhri ei ole syyllinen.