Raiskaus ja abortti – republikaanien kuumat perunat

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuluvan vaalikauden aikana muutaman republikaanin raiskauskommentit ovat uhanneet kampittaa puolueen vaalikampanjat.

Todd Akin, missourilainen edustajainhuoneen veteraani ja senaattiehdokas, veti biologian opit uusiksi väittämällä, että naiset eivät voi tulla raskaaksi ”oikeassa” raiskauksessa, sillä naisen vartalolla on kyky ”sulkeutua” raskauden estävällä tavalla.

Pian muutamat muut kansallisen tai paikallisen tason republikaanit joko vähättelivät raiskauksia, haastoivat konventionaalisen tietämyksen biologiasta, tai ilmaisivat suoraan uskomuksensa kaiken elämän pyhyyteen. Tuorein raiskaus-kommentoija on Indianan senaattiehdokas Richard Mourdock. Hän sanoi, että raskauteen johtanut raiskaus on Jumalan tahto. Kaikkivaltias sääti tämän tapahtuvaksi.

Demokraatit ovat, luonnollisesti, repineet pelihousunsa lausunnosta. Puolueen ehdokkaat ovat, presidentti Obamaa myöten, hyökänneet Mourdockia vastaan, käyttäen lausuntoa vedotakseen naisäänestäjiin. Tämä on demokraateille tehokas strategia, sillä Obaman uudelleenvalinta riippuu ennen kaikkea naisäänestäjien valinnoista.

Mourdockin lausunto on paitsi poliittisesti, mutta myös teologisesti ongelmallinen. Monet liberaalit kristityt kauhistelevat Mourdockin kalvinistista determinismiä sekä uskoa, että Jumala paitsi sallii, mutta myös säätää, raskauteen johtavat raiskaukset. Ajatus Jumalasta raiskausten suunnittelijana sopii huonosti useimpien kuvaan Taivaan isästä.

Niin pöyristyttävä kuin lausunto onkin, minun on pakko kunnoittaa Mourdockin johdonmukaisuutta.

Kaikki republikaanien raiskaus-kommentit liittyvät suoraan abortti-kysymykseen. Republikaanien tämän vuoden vaaliohjelma sanoo, että puolue uskoo kaiken elämän olevan pyhää. He haluavat lisätä Yhdysvaltain perustuslakiin ns. elämän pyhyys -pykälän, joka tekisi sikiöstä ihmisen, jolla olisi sama oikeus elämään kuin kohdun ulkopuolisilla ihmisolioilla. Laki kieltäisi kaikki abortit ja suuren osan hedelmöityshoidoista. Myös raiskauksissa raskaaksi tulleiden naisten olisi lain mukaan pakko synnyttää lapsensa.

Puolueen tämänvuotinen ohjelma on huomattavasti loogisempi kuin sen aikaisempi kanta, että abortti on murha ja sellaisena kiellettävä – paitsi raiskaustapauksissa tai jos raskaus vaarantaa äidin hengen. Raiskaus-poikkeus ei kuulosta loogiselta. Jos abortti on murha, se on murha myös raiskauksesta alkunsa saaneiden sikiöiden tapauksessa. Sikiö on aina syytön siittämiseensä.

Mourdock on ainoastaan johdonmukainen ja uskollinen puolueensa vaaliohjelmalle. Tämä ei miellytä puolueen strategisteja, jotka kauhistuvat ajatellessaan naisäänestäjien joukkopakoa demokraattien taakse. Eli Mourdock vastasi kysymyksiin rehellisesti ja johdonmukaisesti, kun taas strategistit haluaisivat puolueen ehdokkaiden väistelevän, vähättelevän ja valehtelevan kysymyksiin abortista ja raiskauksesta.

Jos naisäänestäjien pako puolueesta pelottaa republikaaneja, heidän kannattaisi muuttaa puolueohjelmaansa. Jos republikaanit haluavat olla johdonmukaisia sekä uskollisia ideologialleen, heidän pitäisi onnitella eikä kritisoida Mourdockia. Suoraselkäisyys on poliittisesti kallista mutta välttämätöntä – erityisesti kun puhe on elämästä ja kuolemasta.

Soundtrack: Steely Dan, Pretzel Logic.