Radikalismi: tämän päivän keskitie

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Laatulehti The New Republic julkaisi hyvän jutun oikeiston nousevasta mediatähdestä. Alex Jones, paranoidi hihhuli joka näkee yhteyksiä mm. Kennedyn salamurhan, fluorin lisäämisen juomaveteen, sekä tämänhetkisen talouskriisin välillä, on matkalla maineeseen.

Viime vuodet ovat todistaneet amerikkalaisen mielipidejournalismin sekä poliittisen kulttuurin liukumista kohti poliittisia ääripäitä. Tänään torstaina CNN.comin etusivun juttu kertoi, miten ”Sinä valehtelet!” -huuto Barack Obamalle teki Joe Wilsonista republikaanien nousevan tähden. Alan Graysonin puhe, jossa floridalainen demokraatti vitsaili republikaanien terveydenhoito-ohjelman pääsanoman olevan ”kuole pian!,” teki saman Graysonille.

Media, kuten yleensä, pelkästään heijastaa maan tilaa. Public Policy Polling gallup-firman tutkimus osoitti 42 prosenttia republikaaneista uskovan, että Barack Obama ei syntynyt Yhdysvalloissa. Aidan toisella puolella jopa 37 prosenttia demokraateista uskoo tai epäilee, että George W. Bush antoi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen tapahtua, sillä hän halusi sodan Lähi-Itään.

Yhä aggressiivisemmat ja, suoraan sanottuna, sekopäisimmät kommentaattorit saavat huomioarvoa tai oman shown MSNBC:n (liberaali) tai Fox Newsin (konservatiivinen) ohjelmistosta. Glenn (”Obama vihaa valkoihoisia”) Beck olisi pilkattu nurkkaan vielä 10 vuotta sitten, mutta tänään hän on poliittisen oikeiston lempilapsi.

Alex Jones on tällä hetkellä vahvassa nosteessa. Mies mm. uskoo hallituksen toteuttaneen syyskuun 11. päivän terrori-iskut, tyttöpartiolaisten saavan koulutusta toimiakseen fasistisina vakoojina, sekä demokraattien ja republikaanien olevan salaliitossa satanistisen totalitarismin tuomiseksi Yhdysvaltoihin.

Noin 15 vuotta sitten uskoin kansakunnan lopulta väsyvän Rush Limbaughiin – olin väärässä. Vuosituhannen vaihteessa olin varma, että faktoille allerginen sekä analyyttisesti viallinen Sean Hannity on vain ohimenevä muoti – olin väärässä. Muutama vuosi sitten naureskelin Keith Olbermanin vaahtosuiselle Bushin vihalle ja uskoin miehen katoavan julkisuudesta presidentin myötä – olin väärässä. Glenn Beckin päättömät löpinät eivät voi kiinnostaa ketään – olin väärässä.

Nyt en uskalla lyödä vetoa Jonesia vastaan. Olen hiljalleen kouluttanut itseäni hyväksymään, etta hänen versionsa hysteerisestä huuhaasta on seuraavaa kuuminta hottia. ”Keisarilla ei ole vaatteita” -hetken on lopulta saavuttava. Mutta ilmeisesti ei aivan lähitulevaisuudessa.

Soundtrack: Seal, Crazy.