Pysyvän kisakaupungin puolustuspuhe

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vancouverin töksähtelevien kisojen yhteydessä muutamat amerikkalaiset kommentaattorit ovat ehdottaneet olympialaisten ankkuroimista yhteen pitäjään. Ei huono idea.

Olympialaisten järjestäminen on kallis ja vaikea prosessi. Urheiluareenat, kisakylät, mediakeskukset sun muut toimintakeskukset maksavat pitkän pennin ja tarjoavat rajallista hyötyä itse kisojen jälkeen. Olympialaisten logistiikka on erittäin vaikea ja haastava paketti, jonka kanssa moni isäntäkaupunki on joutunut tuskallisesti painimaan.

Joka toinen vuosi uusi kisaisäntä joutuu testaamaan kisapaikat ja logistiikkansa globaalin yleisön edessä. Joskus lopputulos on nolostuttava, kuten esimerkiksi Atlantan kyyditysten surkea takkuilu. Pahimmillaan se on traaginen, kuten georgialaisen kelkkailija Nodar Kumaritashvilin kuolema Vancouverin nopealla radalla.

Kisojen pitäminen samassa kaupungissa joka neljäs vuosi olisi järkevää. Kisaisäntä voisi satsata ensiluokkaisiin suorituspaikkoihin, kisakylään, sekä muihin kisojen kannalta tärkeisiin tiloihin tietäen, että niille löytyy kestävää käyttöä. Kokemus auttaisi myös järjestelyjen hiomista huippuunsa. Kisoista tulisi rutiinia niin bussikuskeille kuin toimitusjohtajallekin.

Sama kisakaupunki toivottavasti myös ehkäisisi boikotointieja sekä isäntien nationalistista revittelyä, jotka osaltaan pilasivat Moskovan ja Los Angelesin kisat.

Yhdestä kisaisännästä olisi myös urheilullista etua. Jokainen hiihtäjä, juoksija, ja heittäjä tuntisi tapahtumapaikat ja radan jokaisen nyppylän perusteellisesti. Kisapaikat olisivat välivuosina avoinna harjoittelulle ja tutustumiselle.

Mitkä olisivat hyviä kisakaupunkeja? Talvikisojen suhteen Salt Lake City tai St. Moritz voisivat tarjoilla tiiviin ja toimivan kisapaikan. Kesäkisat sopisivat hyvin vaikka Ateenaan, historiallisistakin syistä. Jokaisella kaupungilla on tietotaitoa kisojen järjestämisestä sekä isojenkin turistivirtojen hallinnasta.

Soundtrack: R.E.M., Stand.