Pyssyhihhulien paranoiasta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaiset pyssyhihhulit on ehkä paranoidein tietämäni ryhmä.

Vaalit, katastrofit, ja massamurhat synnyttävät liki aina ruuhkan asekauppojen tiskeille – kuten parhaillaan Coloradossa. Pyssyhihhulit pelkäävät, että tragedia saattaa johtaa aseiden saatavuuden rajoituksiin. Asevarikko on nyt, varmuuden vuoksi, hyvä lastata täyteen.

Edellinen suuri asehamstraus koitti juuri ennen Obaman virkaanastumista. Silloin paranoidit pyssymiehet, National Rifle Associationin (NRA) propagandan pelottelemina, uskoivat, että Valkoisen talon demokraattinen isäntä pistää välittömästi luukut asekauppojen oville.

Obama ei ole, muutamaa puolivillaista lausuntoa lukuunottamatta, osoittanut juurikaan mielenkiintoa aseiden rajoittamista kohtaan. Tämä on asehihhuleille, tietenkin, osoitus Obaman juonikkuudesta. Mikäli hänet valitaan uudelleen, hän paljastaa todellisen luonteensa ja lähettää oikeusministeriön agentit takavarikoimaan kunnollisten kansalaisten aseet. Obaman mahdollinen uudelleenvalinta johtaa vuorenvarmasti uuteen asehamstraukseen sekä -kätköihin.

Asehihhuleiden maailmassa keskitysleirien Amerikka väjyy aina kulman takana. Valtio on paha ja haluaa viedä pyssysi, sillä se ei halua sinun kykenevän puolustautumaan liittovaltion natsiagentteja vastaan. Lievimmässäkin tapauksessa raiskaaja, murhamies, ja murtovaras vaanii jatkuvasti rauhallisen ja turvallisen naapurustosi ikkunoiden alla. Aseteollisuuden rahoittama NRA ruokkii paranoiaa, ja kauppa kay.

Aseen ostopäätös kertoo jo itsessään pelokkaasta ja jopa paranoidista persoonallisuudesta. Tutkimukset osoittavat, että kotona oleva käsiase on huomattavasti suurempi vaara sen omistajalle ja hänen perheelleen kuin mahdolliselle murtomiehelle. Käsiase tappaa enemmän lähimmäisiä kuin rikollisia. Silti asehihhuli puristaa pistoliaan kuolemaansa asti, pelon hikipisaroiden valuessa alas ohimoita.

Metsästys on hieno harrastus ja tarkkusammunta on hauskaa – olen kokeillut molempia. Raja hyvän harrastuksen ja pelon ruokkiman hihhuloinnin välillä on häilyvä. Jos pelkäät hallituksesi suunnittelevan systemaattista oikeuksiesi rajoittamista ja jopa keskitysleirejä, tai jos aseistaudut hampaisiin asti ”turvallisuutesi” vuoksi, vaikka kaikki järkevä tutkimus osoittaa sinun ainoastaan lisäävän turvattomuuttasi, suhtautumisesi aseisiin saattaa olla hieman häiriintynyt. Mutta kaikki toivo ei ole mennyttä. Lue Freudia, sulje lyhytaaltoradio, äläkä ole koko ajan niin peloissasi, ja kaikki näyttää pian paremmalta.

Soundtrack: Lynyrd Skynyrd, Saturday Night Special.