Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Pyssyhihhulien paranoiasta

Marko Maunula
Blogit Americana 25.7.2012 13:37

Amerikkalaiset pyssyhihhulit on ehkä paranoidein tietämäni ryhmä.

Vaalit, katastrofit, ja massamurhat synnyttävät liki aina ruuhkan asekauppojen tiskeille – kuten parhaillaan Coloradossa. Pyssyhihhulit pelkäävät, että tragedia saattaa johtaa aseiden saatavuuden rajoituksiin. Asevarikko on nyt, varmuuden vuoksi, hyvä lastata täyteen.

Edellinen suuri asehamstraus koitti juuri ennen Obaman virkaanastumista. Silloin paranoidit pyssymiehet, National Rifle Associationin (NRA) propagandan pelottelemina, uskoivat, että Valkoisen talon demokraattinen isäntä pistää välittömästi luukut asekauppojen oville.

Obama ei ole, muutamaa puolivillaista lausuntoa lukuunottamatta, osoittanut juurikaan mielenkiintoa aseiden rajoittamista kohtaan. Tämä on asehihhuleille, tietenkin, osoitus Obaman juonikkuudesta. Mikäli hänet valitaan uudelleen, hän paljastaa todellisen luonteensa ja lähettää oikeusministeriön agentit takavarikoimaan kunnollisten kansalaisten aseet. Obaman mahdollinen uudelleenvalinta johtaa vuorenvarmasti uuteen asehamstraukseen sekä -kätköihin.

Asehihhuleiden maailmassa keskitysleirien Amerikka väjyy aina kulman takana. Valtio on paha ja haluaa viedä pyssysi, sillä se ei halua sinun kykenevän puolustautumaan liittovaltion natsiagentteja vastaan. Lievimmässäkin tapauksessa raiskaaja, murhamies, ja murtovaras vaanii jatkuvasti rauhallisen ja turvallisen naapurustosi ikkunoiden alla. Aseteollisuuden rahoittama NRA ruokkii paranoiaa, ja kauppa kay.

Aseen ostopäätös kertoo jo itsessään pelokkaasta ja jopa paranoidista persoonallisuudesta. Tutkimukset osoittavat, että kotona oleva käsiase on huomattavasti suurempi vaara sen omistajalle ja hänen perheelleen kuin mahdolliselle murtomiehelle. Käsiase tappaa enemmän lähimmäisiä kuin rikollisia. Silti asehihhuli puristaa pistoliaan kuolemaansa asti, pelon hikipisaroiden valuessa alas ohimoita.

Metsästys on hieno harrastus ja tarkkusammunta on hauskaa – olen kokeillut molempia. Raja hyvän harrastuksen ja pelon ruokkiman hihhuloinnin välillä on häilyvä. Jos pelkäät hallituksesi suunnittelevan systemaattista oikeuksiesi rajoittamista ja jopa keskitysleirejä, tai jos aseistaudut hampaisiin asti ”turvallisuutesi” vuoksi, vaikka kaikki järkevä tutkimus osoittaa sinun ainoastaan lisäävän turvattomuuttasi, suhtautumisesi aseisiin saattaa olla hieman häiriintynyt. Mutta kaikki toivo ei ole mennyttä. Lue Freudia, sulje lyhytaaltoradio, äläkä ole koko ajan niin peloissasi, ja kaikki näyttää pian paremmalta.

Soundtrack: Lynyrd Skynyrd, Saturday Night Special.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olen samaa mieltä kanssasi – käsiase on huomattavasti vaarallisempi sen omistajalle ja hänen läheisilleen, kuin kellekään muulle. Muutenkin tuntuu, että Suomessa tapahtuu näitä välikohtauksia harva se päivä, vaikkei aseita suuremmin jaellakaan. Kenties jonkinlainen ”mielialatesti” pitäisi tehdä johonkin koneeseen, ennen kuin pääsisi käsiksi asekaappiin. Siinäpä uusi innovaatio.

En ainakaan itse pidä liiasta anglismista, suosin perinteistä suomea aina, kuin mahdollista:

Amerikkalaiset pyssyhihhulit on ehkä paranoidein tietämäni ryhmä. =
Yhdysvaltalaiset pyssyhihhulit ovat ehkä vainoharhaisin tietämäni joukko.

Tuollaiset kirjoitukset saavat minun miettimään kirjoittajan osoitetta. Voisin pistää oveen lapun murtomiehelle, että täällä ollaan hampaisiin asti aseistautuneita, mutta mene Marko Maunulan kotiin Atlantaan, hän vastustaa aseita.

Herää tietysti kysymys, onko Marko Maunulan mukaan sitten Yhdysvallat hyvä? Hänen kannattaisi lukea Jim Goadin kirja ”Redneck Manifesto”.

Siviiliväestön aseistautuminen USA:ssa on saavuttanut jo aikoja sitten mielettömät mittasuhteet, ja aseita myös käytetään runsaasti verrattuna naapurimaahan Kanadaan, jossa on tiukat aselait, ja aseiden suhteellinen määrä on alhainen.
Amerikkalaisessa yksilökeskeisessä minäminä-kulttuurissa ei kovin luoteta esivaltaan, omaan osavaltioon, eikä etenkään liittovaltioon, jonka kuvitellaan edustavan jopa uhkaavaa kommunismia, joten yksityisomaisuuden puolustaminen pahiksia vastaan täytyy hoitaa itse.
Siihen tarvitaan aseita ja paljon, ja oikeutta aseisiin myös raivokkaasti puolustetaan.

Asiaa voi tarkastella myos puhtaasti faktapohtaisesti eli vakivaltakuolemien maaraa eri maissa, aseiden maaraa ja aseiden omistamista kontroilloivaa lakisaadantoa: Jos katsomme vakivaltakuolemien maaraa 100,000 asukasta kohti ja vertaamme esimerkiksi Suomea ja Yhdysvaltoja niin Suomi on 50% vakivaltaisempi maa kuin Yhdysvallat (http://www.guncite.com/gun_control_gcgvintl.html). YK:n tutkimus kasiaseiden kontrolloimisesta osoittaa, etta Suomessa aseiden omistus on 50% kotitalouksista (http://www.uncjin.org/Statistics/firearms/index.htm#data) kun se taas Yhdysvalloissa on 39%. Eurooppalaisittain Suomi on 4:lla sijalla (http://www.mcsm.org/bansnohelp.pdf) murhien ja aseomistuksen suhteen Venajan, Luxemburgin ja Unkarin jalkeen. Toisaalta voi myos paatella, etta tiukka lainsaadanto aseiden hallussapidosta ei valttamaltta johda aseilla tehtyjen vakivaltarikosten alenemiseen; Venajalla ja Luxemburgissa aseiden omistus ja hallussipito on kielletty kokonaan lailla mutta johtavat Eurooppalaista murhatilastoa. Jos vertaa Suomea ja Ruotsia niin molemmissa maissa aseiden maara on suunnilleen sama; Suomessa noin 2,400,000 ja Ruotsissa noin 2,800,000 (http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jul/22/gun-homicides-ownership-world-list?newsfeed=true) mutta Suomessa kasiaseilla tehtyja murhia on kolminkertainen maara (http://www.law.harvard.edu/students/orgs/jlpp/Vol30_No2_KatesMauseronline.pdf) vaikka muuten Suomessa tehtyjen murhien maara on ”vain” kaksinkertainen Ruotsiin verrattuna (100,000 asukasta kohti). Suomen ja Eestin vertailu on myos paikallaaan: Eestissa on vain noin 123,000 asetta verrattuna Suomen 2,400,000 asetta mutta aseilla tehtyjen murhien maara on yli kymmenkertainen. Eli, onko suomalaiset enemman asehihhuleita kuin yhdysvaltalaiset tai eestilaiset? Aseiden maaraan nahden suomalaiset tuntuvat olevan samaa hihhulikansaa kuin amerikkalaiset, aseilla tehtyjen murhien maaraan nahden vahemman mutta silti Suomi on 50% vakivaltaisempi maa kuin Yhdysvallat.

Olen nähnyt tuon ”omistaja tapetaan useimmiten omalla pyssyllään” -väitteen usein. Rupesin pohtimaan jossain vaiheessa että onkohan siihen laskettu itsemurhat mukaan. Kuten tuo laitettu linkki osoittaa niin yksiselitteisesti on.

Eli jos kotona on ase niin sillä on itsemurha melko helppo ja varma toteuttaa toisinkuin useimmilla muilla menetelmillä. Samoin perheriita voi saada traagisen käänteen kun talosta löytyy mutka jota jokainen pystyy käyttämään ”tasaveroisesti”.

Osoittaako tämä sen että ase kotona on täysin turha pelote murtomiehelle? Mielestäni ei.