Putinin uhoaminen ei pelota Atlantassa – Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista

Ydinsodalla ja eskalaatiolla uhoaminen ei hirvitä, kun uutiset rintamalta kertovat tarinaa ukrainalaisten onnistuneista vastahyökkäyksistä ja venäläisen liikekannallepanon tragikoomisesta kaaoksesta.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kun keskustelee atlantalaisten kanssa, käy toistuvasti ilmi, miten vähän Vladimir Putinin uhkailut hetkauttavat heitä. Putinin uskottavuus globaalina pahiksena on laskenut samaa vauhtia Venäjän asevoimien maineen kanssa – jopa uutisia katsovien, koulutettujen ja maailmasta kiinnostuneiden silmissä.

Tilanne saattaa olla eri New Yorkin ja Chicagon kaltaisissa kaupungeissa, joissa asuu paljon itäeurooppalaisia maahanmuuttajia, mutta Atlantassa Putinin uhkailut sivuutetaan olankohautuksella.

Tämä ei tarkoita sitä, että Atlantassa oltaisiin lipsumassa Ukrainan tukemisesta. Yli puolet amerikkalaisista kannattaa Ukrainan aseistamista niin pitkään, kunnes kaikki venäläiset miehittäjät on ajettu pois. Vaikka atlantalaisten mielipiteistä ei ole tutkimustietoa, Yhdysvaltain etelän militaristiset perinteet vihjaavat tuen Ukrainalle olevan vähintäänkin samaa luokkaa.

Se, että Putinin pahuutta ja Ukrainan sotaa pohditaan tällä hetkellä keskusteluiden marginaalissa, on normaalia turtumisesta sotauutisiin. Vaikka tuki sodalle ja Ukrainalle olisi vahvaa, kaupunkilaisilla on muutakin tekemistä kuin opetella kaukaisen Itä-Ukrainan maantietoa.