Putinin arkkivihollinen Bill Browder: Ukrainan sota on harhautusoperaatio

Putin tietää, että hänen on jatkettava sotaa pitääkseen valtansa ja ehkä jopa henkensä, uskoo Venäjältä paennut Browder.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Maanantaina 19.9. Bill Browder puhui Atlantassa uudesta kirjastaan Freezing Order: A True Story of Money Laundering, Murder, and Surviving Vladimir Putin’s Wrath.

Browder innostui Venäjän markkinapotentiaalista alle kolmikymppisenä sijoittajana pian Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Vuonna 1996 hän muutti Moskovaan ja perusti Hermitage Capital Managementin. Browder kumppaneineen näki Venäjän talousmuutoksessa tien rikkauksiin itselleen sekä sijoittajilleen.

Browder seurasi aitiopaikalta oligarkkien ja Vladimir Putinin nousua. Hän todisti varhaisen taistelun oligarkkien ja reformoijana aloittaneen Putinin välillä, sekä Putinin nopean muodonmuutoksen kleptokraattien ja oligarkkien kuninkaaksi.

Putinin presidenttikauden alkusuoralla Browder näki entisessä KGB-agentissa lupauksen paremmasta. Nuori Putin laittoi viranomaiset jahtaamaan valtion omaisuuden varastajia ja vaikutti tuovan kuria ja järjestystä Venäjän villiin liike-elämään.

Kaikki muuttui Browderin mukaan, kun oligarkit ja Putin pääsivät sopuun. Jos oligarkit antaisivat Putinille siivun voitoistaan, presidentti lupasi jättää heidät rauhaan. Kleptokratian voittokulku oli selvä, ja Putin aloitti matkan maailman rikkaimmaksi mieheksi.