Puerto Rico ja republikaanien kielipolitiikka

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien esivaalikierros on siirtynyt Puerto Ricoon, ja mediahuomio on jälleen nostanut pinnalle keskustelun Puerto Ricon virallisesta liittymisestä Yhdysvaltoihin.

Puerto Rico on ollut Yhdysvaltain suojeluksessa aina Espanjan ja Yhdysvaltain välisestä vuoden 1898 sodasta alkaen. Saari on itsehallintoalue, mutta puertoricolaiset ovat olleet Yhdysvaltain kansalaisia vuodesta 1917. He käyttävät valuuttanaan Yhdysvaltain dollareita, palvelevat vapaaehtoisina Yhdysvaltain armeijassa, ja käyttävät rajoitettua valtaa ja äänioikeutta amerikkalaisessa politiikassa.

Vuosikymmenten saatossa puertoricolaiset ovat monesti harkinneet täyttä itsenäisyyttä, nykyisen systeemin jatkamista, sekä virallista liittymistä Yhdysvaltoihin. Seuraava neuvoa-antava kansanäänestys tapahtuu tämän vuoden marraskuussa, ja monet gallupit ja poliitikot povaavat voittoa Yhdysvaltohin liittymisen kannattajille. Puerto Ricosta saattaa tulla 51. osavaltio jo parin vuoden sisällä.

Puerto Ricon mahdollinen liittyminen Yhdysvaltoihin on ollut, ymmärrettävästi, eräs paikallisen median tärkemmistä kysymyksistä saarella kampanjoiville republikaaneille. Mitt Romney on tasapainoillut kysymyksen kanssa äärimmäisen varovasti, mutta Rick Santorum sanoi toimittajille, että Puerto Ricon on ryhdyttävä puhumaan englantia ennen kun se on valmis osavaltioksi.

Santorumin lausunto on hieman hassu. Englanti on, espanjan ohella, saaren toinen virallinen kieli, ja monet puertoricolaiset puhuvat jo nyt hyvää englantia. Puertoricolaiset politiikot ovat jo vuosikymmeniä olleet käytännössä kaksikielisiä, eikä yhteistyölle mannermaan kanssa ole ollut minkäänlaisia kielellisiä esteitä. Yhdysvaltain laki ei myöskään aseta vaatimuksia osavaltioiden tai sellaisiksi haluavien puhekielille.

Santorumin lausunto on todennäköisesti suunnattu mannermaan republikaanisille äänestäjille. Siirtolaisuus ja espanjan kielen räjähdysmäinen yleistyminen huolestuttavat miljoonia republikaaneja, ja Santorumin kova linja nostaa miehen osakkeita ksenofobien parissa.

Lyhyellä tähtäimellä lausunto palvelee Santorumin etua, mutta se myös ajaa latinot yhä kauemmaksi republikaanisesta puolueesta. Latinojen parissa Obama nauttii murskaavaa, yli 50 prosentin gallup-etumatkaa kaikkiin republikaanisiin ehdokkaisiin. Latinot muodostavat Yhdysvaltain suurimman vähemmistön, ja elleivät numerot muutu rajusti, republikaanien on mahdotonta voittaa marraskuun presidentinvaaleja. Santorumin lausunto ja republikaanien asenne aiheuttavat myös sen, että jos Puerto Rico liittyy Yhdysvaltoihin, siitä tulee vankan demokraattinen, sinistäkin sinisempi osavaltio.

Soundtrack: Calle 13, Un Beso de Desayuno.