Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Puerto Rico ja hurrikaani Marian monimutkaiset jälkimainingit

Blogit Americana 30.9.2017 09:04
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hurrikaani Marian aiheuttamien tuhojen korjaaminen kestää vuosia. Vaikutukset tuntuvat Puerto Ricossa ja manner-Yhdysvalloissa.

Tuho on ennen kaikkea inhimillinen tragedia. Miljoonien puertoricolaisten ja heidän mantereella asuvien perheenjäsentensä elämä on mennyt uusiksi.

Hurrikaani tappoi suoraan ja välillisesti ehkä satoja ihmisiä. Inhimillinen tragedia jatkuu pelastustoimien ja toipumisen varjossa.

Tuhoutuneet asunnot, liikeyritykset ja infrastruktuuri vaikeuttavat jokaisen saarelaisen elämää. Isot osat Puerto Ricoa on rakennettava uudestaan, kivijalasta alkaen.

On todennäköistä että sadattuhannet puertoricolaiset muuttavat Yhdysvaltojen mannermaalle. Puertoricolaiset ovat Yhdysvaltojen kansalaisia, ja muutto mannermaalle ei vaadi kuin lentolipun.

 

Muuttoliikkeellä on myös poliittisia vaikutuksia.

Vuosivälillä 1992–2016 Florida antoi yhteensä 50 miljoonaa ääntä eri presidenttiehdokkaille. Kun ne lasketaan yhteen, ainoastaan 18 000 ääntä erottaa demokraatit ja republikaanit.

Puertoricolaiset ovat valtaosin demokraatteja. Kymmenettuhannet heistä ovat nyt muuttamassa Floridaan. Tasaistakin tasaisemmassa poliittisessa taisteluosavaltiossa puertoricolaiset saattavat puskea Floridan demokraattien riveihin.

Marian voima oli katastrofaalinen. Myrskyn synnyttämä dominoefekti vaikuttaa Yhdysvaltoihin ja siten koko maailmaan vielä kauan.

 

Soundtrack: Challe Brilliante ja Julio Rivera, Puerto Rico.