Printtimedian kuolema, osa MMXVI

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Newsweek, amerikkalaisten uutisiin keskittyneiden aikakauslehtien kruununprinssi, lopettaa ilmestymisensä printtimuodossa.

Viime vuodet Newsweek on selvästikin kiinnittänyt enemmän huomiota nettiversioonsa (http://www.thedailybeast.com/) kuin kituvaan printtilehteen. Newsweek on läpi historiansa ollut kilpailijansa Timen varjossa, ja nettiaikakaudella edes Yhdysvaltain suurilta markkinoilta ei löytynyt tilaa kahdelle samoin profiloituneelle printtilehdelle.

Tina Brown, Newsweekin nykyinen päätoimittaja, on viisaasti satsannut lehden digitaaliseen versioon. Lehden nettisivuilla bloggaa pari Yhdysvaltain parhaimpiin kuuluvaa poliittista kommentaattoria, eli maltilliset konservatiivit Andrew Sullivan ja David Frum. Nettisivujen artikkelit ja kommentointi ovat poikkeuksellisen tasokkaita.

Loppusuoran Newsweek printtimuodossa oli, suoraan sanottuna, melko turha lehti, jota itse en lukenut kuin pari kertaa vuodessa, lääkärin tai hammaslääkärin odotushuoneessa. Sen visuaalinen taso oli, yllättävän monen amerikkalaislehden tavoin, melko heikko, eikä paperiversio tarjonnut lisäarvoa monellekaan lukijalle, varsinkaan sen jälkeen kun isoisä oppi käyttämään tietokonetta.

Nyt amerikkalaisille viikottaisten uutisaikakauslehtien markkinoille jäävät enää Time ja brittilainen The Economist, joka on, koko alan ihmetykseksi, ainoastaan kasvattanut levikkiään internetin aikakaudella.

Viimeinen printti-Newsweek ilmestyy 31.12.2012. Lehti ilmoitti uutisesta webbisivuillaan.

Soundtrack: Mott the Hoople, All the Young Dudes.