Presidenttiehdokkuus on hyvä bisnes

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien presidenttikisaan on nyt ilmoittautunut 16 ehdokasta. Heistä ehkä kourallisella on mitään mahdollisuuksia kisan voittoon. Miksi muut ovat kisassa? Valtaosin tienaamassa rahaa.

New York Magazine analysoi osuvasti republikaanien hämmentävää esivaalikampanjaa. Lehti todistaa, kuinka republikaaninen mediakoneisto on rapauttanut puolueen esivaali-systeemin.

Fox News, konservatiivinen radio ja kustannusfirmat tarjoavat korkean profiilin republikaaneille runsaasti mahdollisuuksia rahastukseen. Puolueen fanaattisimmat kannattajat muodostavat mittavan, aktiivisen ja kulutuskykyisen ryhmän. Konservatiiviset mediamarkkinat kaipaavat jatkuvasti uusia ja räväköitä kommentaattoreita.

Mike Huckabee tienasi Fox Newsissä 350 000 dollaria vuodessa, ja miehen julkaisemat kirjat satoivat lisää rahaa laariin. Ted Cruz ansaitsi huhutusti 1.5 miljoonaa kirjallaan Time for Truth. Puhujankeikat ja kirjat ovat tienanneet Ben Carsonille hulppeat 27 miljoonaa viimeisen parin vuoden aikana. Pyrkiminen presidentiksi lataa lompakon.

Konservatiivisen median luonteen mukaisesti maltilliset ja harkitsevat ehdokkaat saavat vähemmän julkisuutta kuin verbaaliset pomminheittäjät. Lopputulos tarjoaa viihdyttävää sirkusta a la Donald Trump, mutta sen oheistuotteena republikaaninen brändi uhkaa ryvettyä pahasti.