Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Presidentti Trump – Miten median pitäisi suhtautua?

Marko Maunula
Blogit Americana 13.12.2016 09:17
Vaalituloksen synnyttämät tunteelliset reaktiot ja järkyttynyt yllätys ovat hiipumassa. Viime viikkoina media, tutkijat, demokraatit ja jopa jotkut republikaanit ovat ryhtyneet pohtimaan rauhallisemmin, miten heidän pitäisi suhtautua tulevan presidentin lausuntoihin. Yhdysvalloilla ei ole koskaan ai...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Samanlainen pressa monessakin mielessä kuin meidän naapurissakin on.

Mediahan on suhtautunut. On kaivettu esiin slogan ”Post-truth America”.
Myös on kaivettu esiin perustuslain laatijoiden kirjoituksia miksi valitsijamiehiä tarvitaan. Siksi että ei oikein luotettu suoraan demokratiaan vaikka naisilla ei silloin ollut äänioikeutta ja entisillä orjilla vain 3/5 ääntä.
Ajateltiin että valitsijamiehet ovat takeena ettei kansankiihottaja ja populisti pääse presidentiksi. Näinhän nyt on käynyt.Jo toisen kerran 2000-luvulla enemmän ääniä saanut jäi rannalle.Edelliset kerrat olivat 1800-luvulla.
Muutama valitsijamies on sanonut äänestävänsä osavaltionsa esivaalin voittajaa mutta valinta on muodollisuus.

Theodore Roosevelt oli kyllä lähempänä Trumpia. Hän toimi myös perustuslain vastaisesti, pakottaessaan hiili-ja teräsparonit sopimukseen ennen ensimmäistä maailmansotaa. Toimittajat antavat Trumpista kuvan vajaana ihmisenä, se on vaarallista tyhmyyttä. Nyt maailman kirjoissa alkaa uusi luku. USA saattaa toimia vain omien etujensa puolesta ei enää maailmanpoliisina, tämähän on ollut niin monen haave, kuten Putinin.