Presidentillistä humpuukia

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Nyt koko Obaman perhe on päässyt lelulaatikkoon. Michelle Obamanukke on tulossa markkinoille, sopivasti joulun alla. Puolison ja tytärten nuket ovat olleet markkinoilla jo kuukausia.

Presidenttien nimillä ja kuvilla on myyty krääsää läpi Yhdysvaltojen historian. Eräs hassuimpia näkemiäni esineitä on yli 200 vuotta vanha lautanen, johon aasialainen porsliinitaiteilija oli maalannut vahvasti kiinalaista muistuttavan presidentti George Washingtonin kuvan. Oli kuulemma suosittu tuote 1700-1800 lukujen taitteessa.

Washingtonin ajoista valikoimat ovat luonnollisesti kasvaneet. Presidentilliset lautaset ovat jo käytännössä perinne, mutta tavaran määrä on lisääntynyt. Presidentillinen krääsä on pääsääntöisesti rajua kitschia, monelle eri kokoiselle kukkarolle.

Varsinkin vahvasti afroamerikkalaisessa Atlantassa Obama-tavaran määrä on liki häiritsevää. Obama-teepaitoja näkyy tänään vähintään yhtä paljon kuin ennen vaalejakin, yleensä mahdollisimman… no, rumia.

Kuka tuo tämän bisneksen Suomeen? Missa ovat pääministerin kuvalla varustetut kakkosneloset? Alex Stubb -lenkkarit? Nokian Kanerva-malli? Presidentti Halosen kuvalla varustetut käsilaukut? Tai, ennen kaikkea, teepaidat, joihin olisi printattu Tony Halmeen riemastuttavia tajunnanvirta-lausuntoja?

Soundtrack: Randy Newman, You Can’t Fool the Fat Man.